Annons
Nyheter

Inflationen faller mer än väntat

Inflationen sjunker markant och närmar sig nu Riksbankens inflationsmål.
En räntesänkning i maj är huvudscenariot hos många ekonomer.
Ekonomi • Publicerad 14 mars 2024

Kampen för att få bukt med inflationstrycket börjar ge allt större effekt. Riksbankens kraftiga räntehöjningar har gjort att inflationen enligt KPIF, det mått som Riksbanken själv följer främst, uppgick till 2,5 procent i årstakt i februari (3,3 procent i januari). Det är nu ”bara” 0,5 procentenheter över Riksbankens inflationsmål.

– Detta bekräftar den nedgång vi har prognostiserat. Det är välkommet och bra och vi kommer nu att analysera den här siffran, säger riksbankschefen Erik Thedéen på en pressträff.

Riksbankschef Erik Thedéen välkomnar de senaste inflationssiffrorna från SCB.
Riksbankschef Erik Thedéen välkomnar de senaste inflationssiffrorna från SCB.Foto: Henrik Gustafsson Nicander/TT
Annons

Även inflationstakten mätt som KPI mattades av, från 5,4 procent i årstakt i januari till nuvarande 4,5 procent, även det glädjande för ekonomiskt pressade hushåll.

– Det var ett lite större fall än förväntat. Att inflationen kommer in lågt ökar sannolikheten för att vi börjar komma nära en räntesänkning i maj, säger SEB:s ekonom Olle Holmgren.

Vice riksbankschef Anna Breman säger i en direkt kommentar till den nya inflationsstatistiken: Att februarisiffran stärker utsikterna för att inflationsfallet är uthålligt, enligt Bloomberg.

Det blev en rejäl nedgång för inflationen i februari.
Det blev en rejäl nedgång för inflationen i februari.Foto: Anders Humlebo

Även Swedbank tror på en räntesänkning i maj månad och dagens siffror var positiva, säger Carl Nilsson, ekonom hos banken med särskilt fokus på inflationsfrågor.

— Sverige sticker nu ut i ett internationellt perspektiv med en jämförelsevis positiv inflationsutveckling och samtidigt en svagare realekonomi. Det är svårare för företagen att fortsätta höja priserna i Sverige och vi har relativt låg löneökning i Sverige, säger han och fortsätter:

— Om andra centralbanker går lite försiktigare framåt så finns det ändå skäl för Riksbanken att ändå vara ganska tidiga med sänkningar.

Handelsbanken har till skillnad från Swedbank och SEB haft en lite mera försiktig syn och tror på en sänkning först i juni. Dagens siffra förändrar inte den synen, påpekar chefsstrategen Claes Måhlén:

– Det var lite lägre än vi räknat med och under Riksbankens prognos från november. Sedan drar varken vi eller de långdragna slutsatser av en enskild månadssiffra. Men det finns fortfarande vissa frågetecken, säger han.

Bland dessa lyfter Claes Måhlén tjänstepriserna som fortsätter att stiga.

– Det är lite smolk i glädjebägaren även om det definitivt går åt rätt håll.

Stora effekter

Annons

En räntesänkning från Riksbankens håll i maj – alternativt juni – från dagens räntenivå 4,00 procent skulle få stora effekter för högt belånade hushåll som sett hur bostadskostnaderna rusat iväg i anslutning till räntehöjningarna.

Om det skulle bli som många ekonomer tror, fyra räntesänkningar i år och de rörliga boräntorna skulle följa med en procentenhet ner, skulle det innebära 30 000 kronor lägre kostnad årligen på ett tremiljonerslån före ränteavdraget.

En eventuell indikation hur själva beslutsfattarna tänker, det vill säga Riksbankens ledamöter, kommer den 27 mars. Då släpps nästa räntebesked.

Fakta

Inflationen i februari

Inflationen sjönk till 4,5 procent i februari, enligt måttet KPI, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Ekonomerna hade i genomsnitt räknat med en prisökningstakt på 4,7 procent i februari, enligt Bloomberg.

I januari låg inflationen, prisökningarna på årsbasis, på 5,4 procent.

Inflationen, enligt måttet KPIF, rensat för ränteförändringar, föll till 2,5 procent, ner från 3,3 procent i januari. Det är det måttet som Riksbanken främst använder sig av. Målet är 2,0 procent.

Även den underliggande inflationen, KPIF exklusive energi, sjunker mer än väntat, till 3,5 procent, från 4,4 procent i januari.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons