Annons
Nyheter

Indonesisk kvinna fick 100 piskrapp

Indonesien • Publicerad 13 januari 2022
Indonesiens president Joko Widodo motsätter sig spöstraff. Arkivbild.
Indonesiens president Joko Widodo motsätter sig spöstraff. Arkivbild.Foto: Andy Buchanan/AP/TT

En kvinna i Indonesien dömdes till 100 piskrapp sedan hon erkänt att hon varit otrogen mot sin man med en annan gift man. Straffet verkställdes på torsdagen i den konservative Acehprovinsen.

Mannen dömdes endast till 15 piskrapp eftersom han nekade till brott, och domstolen fann det då svårt att bevisa hans skuld, enligt åklagare. Han dömdes dock för att "ha visat ömhet mot en kvinnlig partner som inte är hans fru". Spöstraffet mot dem båda bevittnades av åskådare som filmade och lade upp klippen på sociala medier.

Annons

Aceh är den enda provinsen i Indonesien som dömer enligt islamsk lag, som tillåter spöstraff för brott som spel om pengar, otrohet, att dricka alkohol och samkönat sex. Provinsen fick ett undantag i lagen för spöstraff i samband med fredsavtalet 2005 som satte punkt för ett segdraget inbördeskrig.

Indonesiens president Joko Widodo motsätter sig spöstraff, men straffmetoden har starkt stöd bland Acehs lokalbefolkning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons