Annons
Nyheter

Indien kan gå om Ryssland i virusfall

Covidläget i Indien blir allt mer svårhanterligt. Det senaste dygnets ökning av smitto- och dödsfall i viruset är den största sedan landets första fall upptäcktes i januari.
Indien • Publicerad 5 juli 2020
En vårdarbetare tar temperaturen på en kvinna i ett slumområde i indiska Bombay (Mumbai) i slutet av juni.
En vårdarbetare tar temperaturen på en kvinna i ett slumområde i indiska Bombay (Mumbai) i slutet av juni.Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

De senaste tre dagarna har över 20 000 nya fall registrerats dagligen i Indien, vilket gör att landet i absoluta smittotal snart kan gå om Ryssland på den föga åtråvärda listan över de värst drabbade länderna i världen. Bara det senaste dygnet räknar myndigheterna till 613 indiska dödsfall i covid-19.

I ett försök att mota den snabba smittspridningen har ett religiöst centrum, stort som 20 fotbollsplaner, i huvudstadsområdet Delhi omvandlats till en enorm karantänfacilitet med plats för 10 000 bäddar. Många av dem är enkla konstruktioner gjorda av kartong, ett desperat försök att isolera patienter med milda eller inga symtom.

Annons

Myndigheter fruktar att coronafallen i huvudstadsregionen kan komma att ha stigit till mer än en halv miljon i slutet av juli – nästan lika många som Indiens nuvarande totala statistik över virusfall.

Delstaten Maharashtra, där bland annat Bombay (Mumbai) ligger, och den sydliga staten Tamil Nadu är två av de värst drabbade regionerna. De kraftiga monsunregn som svept in de senaste dagarna spås dessutom försvåra situationen ytterligare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I ett försök att rädda den kraschande ekonomin har landets nedstängning successivt hävts den senaste tiden, men skolor, tunnelbanelinjer, biografer och träningsanläggningar hålls fortfarande stängda och stora folkansamlingar är förbjudna.

Landets regering säger att man hittills hanterat viruskrisen väl, men bland det indiska folket växer kritiken mot vad man bland annat ser som undermålig testning. Kritiker menar att den verkliga omfattningen av landets utbrott är mycket större än vad de officiella siffrorna visar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons