Annons
Nyheter

Indien jublar över ökning av asiatiskt lejon

Indien • Publicerad 10 juni 2020
Antalet vilda asiatiska lejon i Indien ökar. Bilden på denna kull togs i Parken Zoo i Eskilstuna. Arkivbild.
Antalet vilda asiatiska lejon i Indien ökar. Bilden på denna kull togs i Parken Zoo i Eskilstuna. Arkivbild.Foto: Helena Olsson / Parken Zoo via TT

Populationen av den sällsynta stammen av asiatiskt lejon i Indien har ökat kraftigt de senaste fem åren och är nu nästan 700 till antalet. Asiatiskt lejon, något mindre till storleken än lejon i Afrika, återfinns i Gujarat i västra delen av landet.

Nyheten väcker premiärminister Narendra Modis glädje.

Annons

– Populationen av det majestätiska asiatiska lejonet, som bor i Girskogen, har ökat med nästan 29 procent, säger en jublande Modi som själv härstammar från regionen.

Beräkningen av antalet asiatiska lejon görs vart femte år, men en omfattande undersökning denna månad har fått ställas in på grund av coronapandemin. I stället gjorde 1 400 frivilliga en mindre undersökning i fullmånens ljus i förra veckan.

– Geografiskt har lejonens område ökat med 36 procent, Tack till folket i Gujarat och alla dem som medverkat till detta, säger Modi.

År 2010 var antalet 411, 2015 siktades 523 och i år räknade man till 674 asiatiska lejon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons