Annons
Nyheter

Indien inviger första egna hangarfartyget

Indien • Publicerad 2 september 2022
INS Vikrant är det första hangarfartyget som har byggts i Indien. Här testas det i Kochi den 2 juli.
INS Vikrant är det första hangarfartyget som har byggts i Indien. Här testas det i Kochi den 2 juli.Foto: Melton Antony/AP/TT

Indien har invigt sitt första egenbyggda hangarfartyg.

INS Vikrant har formellt levererats till den indiska flottan efter att ha tillverkats och testats i 17 års tid. Fartyget är 262 meter långt och ett av världens största flottfartyg.

Annons

För Indiens del utgör det ett stort framsteg, då landet dels gör sig mindre beroende av utländsk materiel och dels kan ta något större plats i de omgivande haven där Kinas inflytande snabbt växer.

– Vi har anslutit till den grupp av utvalda länder som kan tillverka så här stora hangarfartyg på hemmaplan, säger premiärminister Narendra Modi vid en ceremoni, där det också visades upp en ny örlogsflagga där symbolik som levt kvar från det brittiska kolonialväldet har tagits bort.

Namnet Vikrant har gått i arv från ett brittisktillverkat och numera skrotat hangarfartyg som spelade en nyckelroll i kriget mellan Indien och Pakistan 1971.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons