Annons
Nyheter

Indiana först ut att införa striktare abortlag

Delstaten Indiana är först ut med att inskränka aborträtten sedan Högsta domstolen i juni rev upp domen "Roe mot Wade", som innebär att enskilda stater kan förbjuda aborter.
USA • Publicerad 6 augusti 2022
Indianas guvernör Eric Holcomb. Arkivbild.
Indianas guvernör Eric Holcomb. Arkivbild.Foto: Darron Cummings/AP/TT

Indiana blev i fredags den första delstaten att inskränka aborträtten sedan USA:s högsta domstol rev upp landets grundlagsskydd för rätten till abort.

Indianas abortförbud, som träder i kraft den 15 september, tillåter några få undantag. Tidiga aborter, till och med vecka tio, kommer att tillåtas efter våldtäkt eller incest. Likaså kommer det att vara tillåtet för att skydda moderns liv och fysiska hälsa eller om man upptäcker fel på fostret som innebär att det inte skulle klara sig.

Förlorar licensen

Annons

Aborter kan endast utföras på sjukhus eller på öppenvårdsmottagningar som ägs av sjukhus.

En läkare som utför en illegal abort eller som inte lämnar rätt dokumentation kommer automatiskt att bli av med sin läkarlegitimation. Detta är också en skärpning, tidigare har det i lagen stått att man "riskerar" att förlora legitimationen.

– Personligen är jag mest stolt över varenda Indianabo som modigt steg fram för att dela med sig av sina åsikter i en debatt som sannolikt inte kommer att upphöra på lång tid, säger delstatens republikanske guvernör Eric Holcomb.

"Förödande beslut"

President Joe Bidens regering fördömer det nya beslutet, och kritiserar att frågan läggs i händerna på politiker i stället för hos kvinnor och deras läkare.

"Indianas lagstiftande församling tog ett förödande steg som ett resultat av högsta domstolens extrema beslut att häva Roe mot Wade och eliminera kvinnors konstitutionellt skyddade rätt till abort", uppger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre i ett uttalande.

Även representanter från såväl republikanerna som demokraterna har uttryckt oro för hur lagen kan drabba till exempel kvinnor med låga inkomster och för eventuella effekter på sjukvårdssystemet.

– Det är ett bakslag för demokratin. Vilka andra friheter, vilka andra rättigheter väntar på att bli borttagna? säger demokraten Jean Breaux.

Klyfta mellan republikaner

Abortdiskussionen har skapat klyftor bland republikanernas anhängare samtidigt som demokraterna ser missnöjet över Högsta domstolens beslut som en möjlighet att nå bättre valresultat.

Indiana var bland de första republikanska delstaterna som började debattera strängare abortlagar sedan högsta domstolen rev upp "Roe mot Wade". Indiana är dock först ut att rösta igenom förslaget i båda kamrarna i delstatssenaten.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel datum för när abortförbudet träder i kraft.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons