Annons
Nyheter

Ikea frias i bollhavstvist

Helsingborgs tingsrätt friar Ikea från anklagelserna om att ha diskriminerat en femårig flicka som vägrades hoppa i bollhavet i företagets varuhus i Malmö.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2012
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Frågan i det ovanliga tvistemålet gällde om Ikeas agerande var diskriminering av ett barn med kromosomavvikelse eller ett rimligt beslut fattat av säkerhetsskäl.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har tidigare lagt ned ärendet eftersom ord står mot ord om hur det gick till när flickan stoppades.

Annons

I domen konstaterar Helsingborgs tingsrätt att flickan inte har blivit direkt diskriminerad.

Däremot har hon fått erfara att Ikeas interna riktlinjer "utgjort sådana bestämmelser eller kriterier som haft negativ effekt för personer som tillhör en diskrimineringsskyddad grupp", skriver rätten i sin bedömning.

Domen kom som en överraskning för flickans mamma, som var på plats i Helsingborgs tingsrätt.

- Det är tungt, väldigt tungt just nu, säger hon till TT.

Men hon ångrar ingenting, det var helt rätt att driva frågan, anser hon.

- Det är min dotters mänskliga rättighet, så det är klart att jag står upp för henne. Jag kommer aldrig att svika henne med det.

Nu ska mamman kontakta sitt ombud.

- Vi kommer att gå vidare, jag kommer inte att ge mig.

Hans Gårlin, Ikeas chef för kundrelationer, säger när domen fallit att det nu är bevisat att Ikea inte diskriminerar dem med funktionshinder.

- Det har ju både diskrimineringsombudsmannen och tingsrätten slagit fast nu. Jag kan läsa i domen att våra regler och säkerhetskrav är relevanta.

Annons

Därmed anser han att reglerna inte behöver ändras och att kravet Ikea ställer på att barn som inte klarar sig själva ska ha en vuxen ledsagare med sig är helt legitimt.

Ikea har hela tiden uppgett att mamman inte accepterade lösningen att hon själv skulle agera ledsagare åt flickan. Detta eftersom modern ville gå runt i varuhuset. Mamman säger däremot att flickan inte erbjöds några lösningar till att få leka i bollhavet.

Hans Gårlin försäkrar att alla barn, även de med mycket omfattande funktionshinder, får komma in på lekavdelningen och även vistas i bollhavet.

- Ja, om en vuxen ledsagare är med. Alla barn är välkomna.

Läxan Ikea ändå har lärt sig är att man måste bli bättre på kommunikation och på att förklara säkerhetsrutinerna. Gårlin tror att varje varuhus nu kommer att gå igenom rutinerna kring detta.

I och med att Ikea är vinnande part i målet, men inte var den som tog saken till rättslig prövning, blir rättegångskostnaden för den förlorande parten låg. Familjens juridiska ombud, Byrån för lika rättigheter, ska betala 1 205 kronor i rättegångskostnader - långt ifrån de 50 000 som Ikea yrkat på.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons