Annons
Nyheter

IF Metall chocksänker a-kasseavgift

IF Metall sänker a-kasseavgiften med runt 150 kronor i månaden.
Nyheter • Publicerad 28 september 2010

– Vi kommer att sänka till nyår, det är ingen tvekan om det, säger IF Metalls a-kasseföreståndare Åke Ljunggren.

En viktig orsak är att många metallare har blivit utförsäkrade. Och eftersom avgiften bygger på hur många som får ersättning kan IF Metall och andra sänka.

Annons

Nyligen sänkte Unionen sin avgift och på ett år har elva a-kassor sänkt medan sju höjt.

– Vi hade egentligen kunnat sänka redan nu, men vi måste återställa kapitalet, säger Åke Ljunggren.

När arbetslösheten började skena i finanskrisens spår hann inte IF Metall med att höja avgiften tillräckligt snabbt. Därför tvingades a-kassan låna pengar och det är den skulden som nu har betats av, enligt Ljunggren.

Men nu när balansen är återställd finns det alltså utrymme för en kraftig sänkning. För IF Metall handlar det om en halvering av arbetslöshetsavgiften som i dag ligger på maximala 300 kronor i månaden. Arbetslöshetsavgiften är den avgift som baseras på hur många som är arbetslösa och får ersättning och som kassan ska betala in till staten. Ovanpå det har varje a-kassa en grundavgift.

Totalt sett skulle det innebära att metallarna får en månadsavgift till a-kassan på omkring 250 kronor, jämfört med dagens siffra på 407 kronor för en a-kassemedlem som inte är med facket.

Från den 1 september sänkte Unionen sin arbetslöshetsavgift med 28 kronor i månaden. Totalt är avgiften nu 199 kronor för en icke fackligt ansluten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons