Annons
Nyheter

Idrottare: Mer pengar till elitsatsning

Satsa på elitidrotten kräver nio svenska olympier och begär att regeringen ger mer pengar till Sveriges olympiska kommittés elitsatsning.
Nyheter • Publicerad 30 september 2010
Carolina Klüft är en av nio landslagsidrottare som kräver att regeringen satsar mer på elitidrottare.
Carolina Klüft är en av nio landslagsidrottare som kräver att regeringen satsar mer på elitidrottare.Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth är förvånad över kravet.

Det är i ett debattinlägg i Dagens Nyheter som Jonas Edman, skytte, Therese Alshammar, simning, Ara Abrahamian, brottning, Carolina Klüft, friidrott, Anders Gustafsson, kanot, Lassi Karonen, rodd, Anette Norberg, curling, Björn Lind, skidor och Danijela Rundqvist, ishockey, kräver mer pengar till svensk elitidrott.

Annons

"Vi vet att det behövs öronmärkta pengar och en tuff prioritering om fler ska få chansen att nå de olympiska prispallarna. Annars är risken att de pengar som finns sprids ut", skriver olympierna.

Fördubblat anslag

SOK fick i vintras sitt anslag för i år fördubblat till 46 miljoner kronor av regeringen, ett beslut som då föreföll göra SOK:s ordförande Stefan Lindeberg nöjd:

– Det här innebär att det sammanlagda statsbidraget är i nivå med vad vi har haft de senaste åren, sade han till TT.

Från och med 2011 saknas dock, enligt SOK, öronmärkta pengar för topp- och talangprogrammet och 17 miljoner kronor för OS-uppdraget i London 2012. Därav elitidrottarnas protestbrev.

Förvånad minister

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth är enligt en skriftlig kommentar förvånad över idrottarnas krav. Hon framhåller att "svensk idrott fått hela 1,5 miljarder kronor mer under denna mandatperiod än under föregående".

"Och svensk idrott har i enlighet med sin egen önskan mycket stor frihet att självt fördela resurserna", påpekar Lena Adelsohn Liljeroth.

Hon lyfter också fram ett regeringsbeslut om att låta Riksidrottsförbundet "använda sammanlagt 212 miljoner kronor till en flerårig samlad förbundsövergripande och behovsprövad elitsatsning".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons