Annons
Nyheter

ICC utreder nya krigsbrott i Sudan

Sudan • Publicerad 13 juli 2023
Sudans FN-ambassadör lyssnar när ICC:s chefsåklagare Karim Khan vid ett möte i FN:s säkerhetsråd på torsdagen informerar om att en ny utredning om krigsbrott i Sudan har inletts.
Sudans FN-ambassadör lyssnar när ICC:s chefsåklagare Karim Khan vid ett möte i FN:s säkerhetsråd på torsdagen informerar om att en ny utredning om krigsbrott i Sudan har inletts.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Internationella brottmålsdomstolen ICC har inlett en ny utredning om misstänkta krigsbrott i Sudan. I en rapport till FN:s säkerhetsråd uttrycker chefsåklagare Karim Khan stor oro över det upptrappade våldet i landet.

Han säger att utredningen gäller händelser kopplade till de senaste månadernas strider. Det handlar om krigsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna, med fokus på brott kopplade till sexualitet och kön, enligt rapporten.

Annons

Sedan i april har strider utkämpats mellan regeringsarmén i Sudan och deras tidigare allierade i RSF-milisen, och minst 3 000 människor har sedan dess dödats. Flera vapenvilor har ingåtts, men brutits efter en kort tid.

ICC har utrett krigsbrott begångna i regionen Darfur sedan 2005 och den Haag-baserade domstolen har åtalat Sudans tidigare ledare Omar al-Bashir. Han störtades 2019 och Sudan har lovat att utlämna honom till Haag men så har ännu inte skett.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons