Annons
Nyheter

Ica köps ut från börsen

Efter 16 år på Stockholmsbörsen är nu Ica-gruppen på väg bort. Ica-handlarnas förbund ser fler möjligheter till större framgång som onoterat bolag än på börsen.
Börsen • Publicerad 10 november 2021
ICA-gruppens huvudkontor i Solna. Arkivbild
ICA-gruppens huvudkontor i Solna. ArkivbildFoto: Pontus Lundahl/TT

Spekulationerna har pågått en längre tid. På morgonen blev de verklighet i form av att Ica-handlarnas förbund, tillsammans med AMF Pensionsförsäkring, lämnar ett bud på att köpa samtliga aktier i Ica-gruppen.

Rent konkret innebär det att om budgivaren blir ägare till mer än 90 procent av aktierna, plockas också bolaget bort från Stockholmsbörsen där man funnits sedan 2005.

Annons

– Vår modell i kombination med de utmaningar vi ser oss framför oss i en värld som förändras allt snabbare när det gäller digitalisering, hållbarhet och kundpreferenser... dessa utmaningar möter vi bättre i en onoterad miljö, säger Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas förbund, till TT.

– Det är en gradvis process. Tankarna har kommit smygande över oss successivt.

TT: De här utmaningarna är sådana som de flesta börsnoterade bolag ställs inför. Varför är det annorlunda för er?

– Vi har ju en annan modell med 1 500 egenföretagare, fria handlare, som är våra medlemmar. Mycket av hur vår modell utvecklas beror på transparens och dialog. Den har varit ganska svår i en noterad miljö, jag tror det är skillnad om man driver verksamheten en centralstyrd miljö.

Rejäl premie

Budet sker genom Murgröna Holding och ligger på 534 kronor kontant per aktie. Erbjudandet innebär att Ica-gruppen värderas till cirka 107,4 miljarder kronor, vilket motsvarar en premie om 29 procent jämfört med stängningskursen för aktien den 22 oktober 2021.

Den senaste tidens spekulationer har drivit upp aktien kraftigt och vid börsens öppning rusar också aktien drygt tio procent till budnivån vilket också är lika med den högsta nivån någonsin för aktien.

Fullföljandet av erbjudandet är villkorat att budgivaren blir ägare till mer än 90 procent av aktierna och Ica-gruppens styrelse har rekommenderat aktieägarna att anta budet, i så fall kommer Ica-handlarnas förbund att äga 87 procent och AMF cirka 13 procent.

Ingen omedelbar förändring

För den enskilde Ica-handlaren kommer skillnaden inte bli omedelbar enligt Göran Blomberg.

– Man kommer inte omedelbart se några förändringar men långsiktigt kommer vi kunna utveckla verksamheten och stötta handlaren på ett bättre sätt. Den här handlaren kommer lättare kunna kunna få information som i dag är delvis sekretessbelagd mellan våra kvartalsrapporter.

I Ica-gruppen ingår bland annat även Ica-banken, Apoteket Hjärtat och en fastighetsdel. Enligt Göran Blomberg är det dock inte aktuellt att göra några förändringar kring dessa segment som kompletterar övrig verksamhet.

Annons

– De synergierna blir detsamma om vi är noterade eller onoterade. De finns av en anledning och har samma funktion ändå.

Fakta: Ica-gruppen

Ursprungsföretaget grundades 1917 av Hakon Swenson som Hakon-bolaget i Västerås.

Ica som företag grundades sedan 1938 och 1972 blev företaget en sammanhållen koncern.

Ica-gruppen har cirka 2 000 egna och handlarägda butiker samt apotek. Cirka 40 000 arbetar i de handlarägda Ica-butikerna.

Under 2020 omsatte koncernen 126 miljarder kronor.

Källa: Ica-gruppen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons