Annons

IAEA utreder vattennivåer efter dammkollaps

Chefen för FN:s internationella atomenergiorgan IAEA reser till Ukraina för att se över säkerheten och kylvattnet till kärnkraftverket Zaporizjzja efter förra veckans dammkollaps.
Ukraina • Publicerad 13 juni 2023
Förra veckan uppgav IAEA att kärnkraftverket, trots dammkollapsen, har tillgång till kylvatten som räcker flera månader.
Förra veckan uppgav IAEA att kärnkraftverket, trots dammkollapsen, har tillgång till kylvatten som räcker flera månader.Foto: Kateryna Klochko/AP/TT

"På väg till Ukraina för att träffa president Zelenskyj och presentera ett hjälpprogram i efterdyningarna av den katastrofala översvämningen", skriver IAEA-chefen Rafael Grossi på Twitter.

FN-organet ska förstärka expertteamet som övervakar säkerheten vid kärnkraftverket Zaporizjzja, tillägger han.

Annons

Zaporizjzjas sex reaktorer, som har stängts av för elproduktion, behöver fortfarande kylas ned med vatten som pumpas in från den kollapsade Kachovka-dammens reservoar.

Även använt kärnbränsle är i behov av nedkylning.

Skillnader i mätningar

IAEA har bedömt att kärnkraftverket, som ligger uppströms från den kollapsade dammen, har tillgång till vatten som räcker i flera månader.

I söndags krävde dock IAEA att dess experter behöver få tillgång till ett intilliggande värmekraftverk som ligger vid den kanal som används för att pumpa in nytt kylvatten till kärnkraftverket – för att utreda skillnader i mätningarna av vattennivån.

I helgen kom rapporter om att vattennivån vid inloppet till kanalen stabiliserats. Innan kollapsen låg nivån på 17 meter och på söndagsmorgonen uppmättes elva meter, enligt IAEA.

Fortsätter att sjunka?

Nivåerna har dock fortsatt att sjunka på andra platser i den enorma reservoaren, enligt andra mätningar.

Avvikelserna, som i söndags omfattade en skillnad på omkring två meter, skulle kunna bero på att mätningarna gjorts i delar som isolerats från de större vattenmassorna i reservoaren, enligt Grossi.

"Men vi kommer bara kunna veta när vi får tillgång till värmekraftverket", sade han i en kommentar på söndagen.

Både kärnkraftverket och värmeverket, som ligger i sydöstra Ukraina, har ockuperats av ryska styrkor sedan i början av mars förra året.

Fakta: En strategiskt viktig damm

Kachovkadammen, som ligger vid floden Dnepr i Chersonregionen, brast den 6 juni.

Vad som orsakat kollapsen är inte fastlagt ännu. Ukraina och Ryssland anklagar varandra.

Dammen har varit under rysk kontroll sedan början av invasionen i februari 2022 och så sent som i höstas anklagade Kiev Moskva för att ha minerat dammen.

Dammen förser den av Ryssland annekterade Krimhalvön med vatten.

Även jordbruk får sin bevattning från dammen.

Kärnkraftverket Zaporizjzja kyls med vatten från dammens vattenreservoar.

Dammens reservoar rymmer ungefär 18 kubikkilometer vatten.

42 000 människor på båda sidor om floden Dnepr kan ha drabbats av översvämning, enligt ukrainska myndigheters bedömningar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons