Annons

Ukrainska tekniker till Tjernobyl

Kontakten har brutits med det fjärrövervakningssystem som sänder från kärnkraftverket Zaporizjzja, meddelar det internationella atomenergiorganet IAEA.
Ukrainska reparatörer ska få tillgång till den skadade kraftledningen vid Tjernobyl.
Ukrainakriget • Publicerad 10 mars 2022
Det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja attackerades av ryska styrkor den 4 mars. I samband med striderna bröt en brand ut, som här fotograferades den 5 mars.
Det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja attackerades av ryska styrkor den 4 mars. I samband med striderna bröt en brand ut, som här fotograferades den 5 mars.Foto: Energoatom via AP/TT

Under torsdagen har IAEA-chefen Rafael Grossi träffat Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i turkiska Antalya.

Efter mötet sade Grossi att båda länderna är redo att arbeta med IAEA för att garantera kärnkraftssäkerheten. Han sade vidare att han hoppas ha "någonting mer konkret" att presentera inom de närmaste dagarna.

Överföring upphört

Annons

Ryska styrkor attackerade och tog kontroll över Zaporizjzja den 4 mars och i onsdags rapporterade den ryska nyhetsbyrån Interfax att de 240 man från de ukrainska styrkorna som hade varit kvar och vaktat anläggningen lämnat området.

– För närvarande sköts kärnkraftverket enligt rutinerna, sade en rysk officer enligt ryska Interfax då.

Varför dataöverföringen har upphört från Zaporizjzja, som är Europas största kärnkraftverk, är än så länge oklart.

Inte kunnat utföras

I onsdags kom också nyheten att Tjernobyl blivit helt bortkopplat från elnätet efter att en kraftledning skadats till följd av striderna.

Arbetet med att reparera kraftledningen har inte kunnat utföras på grund av strider och det fanns därför inte någon möjlighet att "återupprätta nätet", skrev statliga eloperatören Ukrenergo i onsdags.

Trots avbrottet bedömer IAEA att bristen på ström inte har någon "kritisk inverkan på säkerheten" vid Tjernobyl.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko säger sig ha instruerat belarusiska specialister att se till att den nedlagda kärnkraftsanläggning försörjs med el. Under torsdagen uppgavs först att teknikerna från Belarus kunnat återställa strömmen. Men det har inte kunnat bekräftas av IAEA.

En grupp reparatörer från Ukraina har nu fått tillstånd av det ryska försvarsdepartementet att ta sig till kraftledningen vid Tjernobyl, rapporterar Interfax på kvällen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons