Annons
Nyheter

IAEA: Iran tillåter åter kameraövervakning

Iran har frivilligt gått med på att åter montera övervakningskameror på anläggningar där omvärlden misstänker att man anrikar uran.
Det uppger Rafael Grossi, chef för FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA), efter "konstruktiva diskussioner".
Iran • Publicerad 4 mars 2023
IAEA-chefen Rafael Grossi, till höger, anländer till ett möte med Mohammad Eslami, chef för Irans atomenergiorganisation (AEOI). Till vänster i bild är AEOI-talesmannen Behrouz Kamalvandi
IAEA-chefen Rafael Grossi, till höger, anländer till ett möte med Mohammad Eslami, chef för Irans atomenergiorganisation (AEOI). Till vänster i bild är AEOI-talesmannen Behrouz KamalvandiFoto: Vahid Salemi/AP/TT

Rafael Grossi besökte under två dagar Iran efter uppgifter om att landets lager av anrikat uran har vuxit kraftigt. Och med sig hem till IAEA-högkvarteret Wien hade han ett positivt budskap:

De kameror Iran monterade ner förra sommaren ska åter sättas upp.

Annons

– Vi kom överens att de ska vara i full drift igen. Det här är väldigt, väldigt viktigt, i synnerhet inom ramen för återupplivandet av (kärnenergiavtalet) JCPOA, säger han på en pressträff i Österrike.

IAEA uppgav i juni i fjol att Iran monterat ner ett antal av organisationens kameror på anläggningar i Iran – kameror IAEA använder som en del av övervakningen av Iran och om landet följer kärnenergiavtalet från 2015. Det är dessa som nu åter ska sättas upp.

– Genom de konstruktiva diskussioner vi har nu, och genom gott samförstånd är jag säker på att att vi kan bana väg för viktiga avtal, sade Rafael Grossi vid en presskonferens i Teheran tidigare på lördagen.

Plan för samarbete

Mohammad Eslami, chef för Irans atomenergiorganisation (AEOI), uppmanade vid samma presskonferens alla undertecknare av kärnavtalet JCPOA från 2015 att fullfölja sina åtaganden:

– Tre europeiska länder och några andra fokuserar bara på Irans JCPOA-åtaganden. De har själva skyldigheter.

Han lade till att man tillsammans med Grossi kommit fram till en plan för samarbetet inom ramen för garantierna för kärnkraftsverksamhet. Exakt vad det innebär för eventuella återupptagna inspektioner är ännu oklart.

Grossi anlände på fredagen och skulle enligt diplomatkällor träffa president Ebrahim Raisi för att blåsa nytt liv i dialogen kring Irans arbete med atomteknik.

Låst läge

IAEA uppgav tidigare i veckan att man funnit uranpartiklar med en anrikningsgrad på 83,7 procent, vilket är strax under de 90 procent som krävs för att kunna producera kärnvapen.

Teheran hävdar att man inte gjort några försök att anrika uran med högre anrikningsgrad än 60 procent, men säger att det kan ha förekommit fluktuationer under anrikningsprocessen.

Grossis besök kommer vid ett låst läge i förhandlingarna om att förnya kärnavtalet JCPOA från 2015. 2018 hoppade USA:s dåvarande president Donald Trump av avtalet, vilket fick Iran att också sluta följa det. Försök att förnya avtalet påbörjades 2021, men gick i stå förra året.

Fakta: Kärnenergiavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s dåvarande president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA återinförde tuffa sanktioner mot landet, vilket har påverkat andra länders möjligheter att handla med Iran.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons