Annons
Nyheter

I dag blir Mattias Flink fri

För exakt 20 år sedan sköts sju människor ihjäl i Falun.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2014

I dag, med två tredjedelar av straffet avtjänat, blir Mattias Flink fri. Men fängelset har han redan lämnat.

Sedan drygt ett år tillbaka befinner sig Mattias Flink inte längre på anstalten i Haparanda. Han har varit under utslussning, en sorts förberedelse inför livet i frihet efter att ha hållits inlåst större delen av sitt vuxna liv.

Annons

Han var 24 år då skotten avlossades. När han nu släpps har Flink formellt tio år kvar av strafftiden på 30 år. Han är villkorligt frigiven och har en lång prövotid framför sig. De flesta villkorligt frigivna ställs under övervakning ett år.

– Står man under övervakning ska man ska ha stöd och kontroll av Frivården under den här tiden, säger kriminalvårdschef Petra Tullgren till TT.

En riskfaktor i Flinks fall är alkohol. När morden begicks befann han sig i ett "tillstånd av psykotisk karaktär", främst utlöst av kraftig berusning.

En villkorligt frigiven kan ha krav på att delta i behandling mot alkoholproblem.

– Men vi får inte säga att en person inte får dricka alkohol. Det finns inte lagstöd för det, och det hade kanske inte heller gått att kontrollera, säger Tullgren.

Flink själv har sagt i intervjuer att han har en moralisk plikt att aldrig dricka mer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons