Annons
Nyheter

Hushållen tror att bopriser sjunker ännu mer

Hushållen har en fortsatt pessimistisk syn på utvecklingen på bostadsmarknaden, enligt SEB:s senaste boprisindikator.
Ekonomi • Publicerad 12 december 2022
Hushållen har en fortsatt pessimistisk syn på utvecklingen på bostadsmarknaden, visar den senaste boprisindukatorn från SEB.
Hushållen har en fortsatt pessimistisk syn på utvecklingen på bostadsmarknaden, visar den senaste boprisindukatorn från SEB.Foto: Henrik Montgomery/TT

22 procent av hushållen tror på stigande priser det kommande året, vilket är oförändrat jämfört med förra månaden. 58 procent tror i stället på sjunkande priser, en ökning med 3 enheter.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i denna mätning på minus 36, en minskning med 3 enheter.

Annons

"Hushållen avslutar året med att justera ner sina boprisförväntningar för 2023, vilket är ett ganska rimligt agerande när vi blickar mot en lågkonjunktur som kommer att återspeglas i åtstramade hushållsbudgetar och minskad konsumtion," säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Boprisindikatorn är negativ i alla regioner och sjunker i hälften av dem.

I genomsnitt tror hushållen att Riksbankens styrränta kommer att stiga till 3,21 procent om ett år, en ökning med 0,76 procent jämfört med föregående månad.

"Riksbankens senaste höjning får ett kraftigt genomslag i hushållen syn på styrräntan. Även om hushållen nu ligger något högre än Riksbankens egen prognos är det ett välkomnande besked att de rustar sig för tuffare tider. Förhoppningsvis leder det till att fler bygger upp ekonomiska krockkuddar som mycket väl kan komma till användning under nästa år", säger Américo Fernández.

SEB:s boprisindikator genomförs av Demoskop och bygger på webbintervjuer med 1 000 personer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons