Annons
Nyheter

Hundratals ton mat rakt ner i avloppet

Vi slänger över 100 kilo mat per person varje år. En fjärdedel häller vi ner i avloppet enligt en ny studie.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2014
Foto: Staffan LËwstedt / SvD / TT

– Många har råd att slänga mat, och många tittar också lite för mycket på datummärkningen. Man tror att maten blir dålig direkt efter, men i själva verket håller den ju ganska mycket längre, säger Ingela Dahlin, projektledare för Livsmedelsverkets matsvinnsarbete.

Enligt en ny studie, gjord på uppdrag av Naturvårdsverket och Livsmedelsverket, så häller vi varje år ut omkring 26 kilo mat per person genom avloppet. Tillsammans med de 81 kilo fast mat som slängs handlar det om 107 kilo per person och år.

Annons

Dahlin betonar att det går att avgöra om maten är dålig genom att lukta och smaka, och att man utöver att ändra attityden till "gammal" mat ska börja planera sin konsumtion.

– Det handlar mycket om att ta sig tiden att titta i kylen innan man handlar, planera hur mycket man köper och planera matlagningen utifrån vad man har i kylen, säger hon.

Mest mat och dryck slängs trots allt då den blivit över vid måltider, och lösningen är lika klassisk som den tycks vara svår att hålla sig till.

– Att ta så mycket som man tror att man ska äta eller dricka, säger Dahlin.

Mat och dryck via avloppet

Det här hälls ut i avloppet (den totala mängden uppskattas till 224 000 ton, vilket motsvarar 26 kilo per person och år) :

Kaffe och te: 38 procent

Mejeriprodukter: 25 procent

Saft, läsk, vin och öl: 11 procent

Fast avfall som ris, pasta, flingor: 10 procent

Sås och soppa: 10 procent

Söta saker som glass och sylt: 2 procent

Övrigt flytande matavfall, exempelvis rått ägg: 4 procent

Källa: Livsmedelsverket

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons