Annons
Nyheter

Hundratals kan ha hepatit C utan att veta det

Svenska forskare har hittat närmare 1 200 fall där personer kan ha fått hepatit C genom blodtransfusion mellan 1960 och 1990, rapporterar
Hälsa • Publicerad 5 augusti 2020
Forskare har hittat 1|180 möjliga fall där personer kan ha smittats av hepatit C via blodtransfusion. Arkivbild.
Forskare har hittat 1|180 möjliga fall där personer kan ha smittats av hepatit C via blodtransfusion. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Forskarna har använt databaser över blodtransfusioner och data om smittade från Folkhälsomyndighetens system Sminet. Det handlar om 1 180 nu levande personer som sannolikt fått smittat blod mellan 1960 och 1990.

Forskaren Gustaf Edgren vid Karolinska institutet tror att man bland dessa kan komma att identifiera hundratals personer som bär på smittan. Alla de 1 180 personerna behöver dock inte bära på hepatit C – till exempel kan blodgivaren ha smittats med hepatit C först efter blodgivningen, så att det mottagna blodet aldrig var smittat.

Annons

Personerna som man har identifierat ska nu kontaktas av smittskyddsläkare i regionerna och erbjudas testning inom ramen för en forskningsstudie. Visar det sig att de fått hepatit C via blodtransfusion har de rätt till behandling samt ersättning för vårdskada.

– Vi kan inte säga tvärsäkert hur många av de här som är smittade. Men vi tycker att vi har tillräcklig fog för att man borde kontakta och erbjuda dem provtagning, säger Gustaf Edgren till Dagens Medicin.

Svenska blodgivare började rutinmässigt testas för hepatit C 1990 när man upptäckte viruset.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig formulering om vilka som eventuellt kan vara smittade.

Fakta: Hepatit C

Hepatit C är en virussjukdom som drabbar levern. Den kan leda till skrumplever och öka risken att drabbas av levercancer.

Många lever i flera år utan symptom. De som sedan blir svårt sjuka måste genomgå levertransplantation.

Sjukdomen sprids via blod, i Sverige främst genom att personer delar sprutor och nålar med varandra.

Allt blod som används inom sjukvården i Sverige testas för hepatit C.

Källa: 1177 Vårdguiden

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons