Annons
Nyheter

Hundratals felutbetalda miljoner på vift

Inrikes • Publicerad 7 oktober 2021
Försäkringskassan har fått tillbaka knappt en sjättedel av den miljard i felaktiga utbetalningar inom assistansersättningen som betalats ut de senaste fem åren. Arkivbild.
Försäkringskassan har fått tillbaka knappt en sjättedel av den miljard i felaktiga utbetalningar inom assistansersättningen som betalats ut de senaste fem åren. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

De senaste fem åren har Försäkringskassan krävt tillbaka mer än en miljard kronor – bara i felaktiga utbetalningar inom assistansersättningen. Knappt en sjättedel, 170 miljoner, har betalats tillbaka, rapporterar P4 Örebro.

– När det gäller assistans finns det en inbyggd problematik i andelen vi faktiskt får tillbaka, säger Fredrik Falk, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, till P4 Örebro.

Annons

En förklaring till det är att summorna kan bli för stora för en enskild att betala tillbaka, men det kan också bero på att personer som medvetet fuskar sedan gömmer pengarna.

– Här pratar vi då sofistikerade brottsupplägg där man också är duktig på att gömma undan tillgångar och pengar så att det inte direkt finns något för oss att få tillbaka, säger Fredrik Falk.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons