Annons
Nyheter

Hundratals döda i jordskred

Ett stort jordskred i mexikanska delstaten Oaxaca tros ha begravt 300 hus.
Nyheter • Publicerad 28 september 2010

Hundratals befaras döda, uppger Reuters.

Kraftiga regn i bergen i delstaten Oaxaca sydöst om huvudstaden Mexico City fick jordlagren runt staden Santa Maria Tlahuitoltepec att lossna tidigt på tisdagsmorgonen. Omkring 300 hus befaras ha begravts, och hundratals ha dödats i sömnen.

Annons

Den lilla staden ligger fyra timmars bilfärd från delstatens huvudstad, likaledes kallad Oaxaca, och myndigheterna säger att räddningsarbetare kommer att bli kraftigt försenade på grund av det dåliga vädret.

Begär förstärkningar

En av Mexikos dagstidningar, Excelsior, uppger att så många som 1 000 människor kan ha dödats i jordskredet. Några officiella uttalanden om hur många som drabbats fanns inte tidigt på morgonen.

Tlahuiltoltepec ligger i ett höglänt och svårtillgängligt område i delstatens östra delar, och befolkas i huvudsak av mixe-indianer.

Rapporterna om tragedin kom från Carlos Ramos Aragon, chef för delstatens räddningstjänst, skriver tidningen El Universal på sin hemsida.

Han utfärdade larm om att förstärkningar från armén och civila räddningsorgan kommer att behövas. Kommunikationerna till det drabbade området är sedan tidigare avskurna på grund av regnen, som i sin tur orsakats av den karibiska stormen Matthew.

Regnen har också orsakat svåra översvämningar på många andra håll i landet, bland annat i delstaten Veracruz vid Mexikanska golfen.

Vägar har rasat

Delstatsguvernören i Oaxaca Ulises Ruiz befarar att åtminstone 500 till 600 personer kan ha dödats i jordskredet, uppger Reuters. Enligt tidningen Excelsiors hemsida utesluter inte Ruiz att över 1 000 omkommit.

Enligt guvernören kommer ett Herculesplan med tung utrustning att lyfta mot området i bergen inom några timmar. Räddningsarbetet försvåras annars av att flera andra jordskred gjort vägarna till Tlahuitoltepec ofarbara.

Annons

Enligt mexikanska myndigheter bor omkring 9 000 människor i Tlahuitoltepec, som är traditionellt uppbyggt med 35 mindre samhällen runt ett formellt centrum. 25 av dessa samhällen ska ligga mycket högt upp i bergen.

Oaxaca

Oaxaca är en av Mexikos 31 delstater och ligger i södra Mexiko, med 3 000 meter höga berg i norr och de centrala delarna och kust mot Stilla havet i söder. Delstaten är till ytan stor som Norrbottens län, med 3,6 miljoner invånare – merparten indianer. Huvudort är staden Oaxaca, med cirka 250 000 invånare. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons