Hundra år med kunglig bakelse
Men särskilt på västkusten är det nu en hundraårig tradition att fira Gustav II Adolfs bråda hädanfärd i Lützen-dimman med en särskild bakelse.
Till minne av hjältekonungens död den 6 november 1632 restes en staty av honom på Gustav Adolfs torg i Göteborg 1854. Till invigningen gjordes särskilda karameller och andra sötsaker.
Själva Gustav Adolfs-bakelsen skapades 1909 av bagaren Emil Bräutigam som drev ett exklusivt kafé i hörnet mellan Östra Hamngatan och Kungsgatan i samma stad. Även konditorierna Arnhult och Eggers ska ha medverkat till bakverket.
Nu är traditionen spridd över landet även om den fortfarande är starkast i Göteborgstrakten, berättar Martin Lundell, vd i branschorganisationen Sveriges Bagare & Konditorer.
Men ingen vet exakt hur många Gustav Adolfs-bakelser svenskarna stoppar i sig varje år.
– Vår bransch har inte varit något vidare på att föra statistik, konstaterar Lundell.
Gustav Adolfs-bakelsen kan variera till form och innehåll. Oftast är den fyrkantig och alltid krönt med en silhuett av Gustav II Adolf i marsipan eller choklad. Originalbakelserna hade smak av choklad och citron och tillverkades av smörkräm mellan sockerkaksbottnar.