Annons
Nyheter

Hundra år med kunglig bakelse

Egentligen är det väl rätt motsägelsefullt att fira någons dödsdag med allmän flaggning och läckra bakverk.
Nyheter • Publicerad 6 november 2009
Gustav Adolfsbakelse.
Gustav Adolfsbakelse.Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Men särskilt på västkusten är det nu en hundraårig tradition att fira Gustav II Adolfs bråda hädanfärd i Lützen-dimman med en särskild bakelse.

Till minne av hjältekonungens död den 6 november 1632 restes en staty av honom på Gustav Adolfs torg i Göteborg 1854. Till invigningen gjordes särskilda karameller och andra sötsaker.

Annons

Själva Gustav Adolfs-bakelsen skapades 1909 av bagaren Emil Bräutigam som drev ett exklusivt kafé i hörnet mellan Östra Hamngatan och Kungsgatan i samma stad. Även konditorierna Arnhult och Eggers ska ha medverkat till bakverket.

Nu är traditionen spridd över landet även om den fortfarande är starkast i Göteborgstrakten, berättar Martin Lundell, vd i branschorganisationen Sveriges Bagare & Konditorer.

Men ingen vet exakt hur många Gustav Adolfs-bakelser svenskarna stoppar i sig varje år.

– Vår bransch har inte varit något vidare på att föra statistik, konstaterar Lundell.

Gustav Adolfs-bakelsen kan variera till form och innehåll. Oftast är den fyrkantig och alltid krönt med en silhuett av Gustav II Adolf i marsipan eller choklad. Originalbakelserna hade smak av choklad och citron och tillverkades av smörkräm mellan sockerkaksbottnar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons