Annons
Nyheter

HRW berömmer Ukrainarespons: Bör bli en mall

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) berömmer den internationella responsen på Rysslands invasion av Ukraina.
Responsen bör bli en mall för världens gensvar på andra, liknande konflikter, anser HRW.
Världen • Publicerad 12 januari 2023
Den ukrainska flaggan vajar utanför EU-parlamentet i Bryssel. Arkivbild.
Den ukrainska flaggan vajar utanför EU-parlamentet i Bryssel. Arkivbild.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

– Mitt i det mörker som vi har sett i kriget i Ukraina, har det funnits ett ljus. Det har varit den internationella responsen och engagemanget för internationell rättvisa, säger HRW:s USA-chef Tirana Hassan.

I sin årsrapport uppmanar HRW regeringar att "upprepa det bästa från det internationella gensvaret i Ukraina" och "öka den politiska viljan till gensvar i andra kriser".

Annons

Det faktum att Europa gick samman och välkomnade över fyra miljoner ukrainska flyktingar nämns som ett exempel. Storbritannien bibehöll dock visumkravet för ukrainska medborgare, tillägger HRW.

Både FN:s kontor för mänskliga rättigheter och Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utreder misstänkta krigsbrott i Ukraina. En respons vars like man aldrig sett tidigare, enligt HRW.

Avslöjar "dubbelmoral"

Samtidigt avslöjar responsen "dubbelmoralen hos de flesta EU-länder" vad det gäller behandlingen av syrier, afghaner, palestinier, somalier och många andra som söker asyl, anser organisationen.

Konflikten i Tigray i Etiopien har bara fått en bråkdel av den uppmärksamhet som kriget i Ukraina fått, konstaterar HRW som beskriver läget i Tigray som en av de värsta humanitära kriserna i världen med 22 miljoner berörda.

– Det är mycket viktigt att det internationella samfundet fortsätter trycka på för att utkräva ansvar i länder som Etiopien, säger Hassan.

Brott från båda sidor

Ryska styrkor har begått en rad kränkningar av internationell humanitär rätt, inklusive urskillningslösa och oproportionerliga bombningar i Ukraina, enligt rapporten.

I ockuperade områden har ryska styrkor samt allierade legosoldater begått krigsbrott så som tortyr, godtyckliga avrättningar, sexuellt våld och bortföranden av människor.

Men även den ukrainska sidan har begått en del brott, skriver HRW. Skolor har använts för militära ändamål vilket lett till att de attackerats av fienden, och kontroversiell klusterammunition har använts.

Krigsfångar på båda sidor har behandlats illa: de har torterats och godtyckliga avrättningar har förekommit. Krigsfångar har också visats upp på bilder och inspelningar vilket bryter mot Genèvekonventionen, konstaterar HRW.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons