GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hovrätten nekar Arklöv tidsbestämt straff

Jackie Arklöv som dömdes för polismorden i Malexander 1999 får återigen avslag på sin ansökan om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.
Brott • Publicerad 21 juni 2021
Jackie Arklöv och hans två kumpaner rånade en bank i Kisa 1999. Under rånarnas flykt sköts två poliser till döds. Arkivbild.
Jackie Arklöv och hans två kumpaner rånade en bank i Kisa 1999. Under rånarnas flykt sköts två poliser till döds. Arkivbild.
Foto: Lasse Johansson/TT

Den här gången är det Göta hovrätt som fastställer tingsrättens beslut från i höstas.

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att det fortfarande finns "en konkret och beaktansvärd risk för att Jackie Arklöv återfaller i brottslighet av allvarligt slag".

Tingsrättens beslut står därför fast, skriver hovrätten i beslutet.

Jackie Arklöv dömdes den 7 juni 2000 till livstids fängelse av Göta hovrätt för mord på två poliser i Malexander, försök till mord, grovt rån i tre fall och försök till grovt rån.

2001 erkände han att det var han som sköt ihjäl de två poliserna i Malexander.

I december 2006 dömdes Arklöv av Stockholms tingsrätt även för grovt folkrättsbrott, för gärningar han begick 1993 i den väpnade konflikten i Bosnien-Hercegovina. Tingsrätten förordnade att det tidigare utdömda livstidsstraffet även skulle avse dessa brott.

Andreas Axelsson och Tony Olsson (numera Tony Byström), som också dömdes för morden på de två poliserna i Malexander, har tidigare fått sina livstidsstraff tidsbestämda till 35 års fängelse. De kan därmed bli villkorligt frigivna 2023, när de avtjänat två tredjedelar av straffet.

Fakta: Polismorden i Malexander

På eftermiddagen den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv.

Under jakten på bankrånarna sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Andreas Axelsson skadades i eldstriden och fördes till en vårdcentral.

Jackie Arklöv greps några dagar senare i Tyresö utanför Stockholm.

I juni samma år greps Tony Olsson av polis i Costa Rica.

I början av 2000 dömdes de tre till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. I juni 2000 fastställde Göta hovrätt domarna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer