Annons
Nyheter

Hotfullt när SD tog plats i riksdagen

Att det inte är vilket parti som helst som kommit in i riksdagen framgick när Sverigedemokraternas riksdagsgrupp träffades första gången på onsdagen.
Nyheter • Publicerad 23 september 2010

Polisen spärrade av hela Riksgatan.

Det var också ovanligt mycket säkerhetsvakter runt ledamöterna och framför allt runt partiledaren Jimmie Åkesson när de samlades i entrén i riksdagshuset. Partisekreteraren Björn Söder lever med skyddad identitet efter upprepade hot. Enligt Söder är det flera av riksdagsledamöterna som också fått motta hot.

Annons

Det framgick också att det är en mycket mansdominerad riksdagsgrupp som blivit invald. Tre av de 20 ledamöterna är kvinnor, varav en är höggravid och snart ersätts av en man.

Riksdagen har ännu inte hunnit få fram något kansli åt partiet eller rum åt ledamöterna. Det första mötet hölls i en av utskottens sessionssalar.

– Det är mycket praktiskt så här första dagen, många undrar var det ska ta vägen. Sedan hoppas jag att vi även ska diskutera utskottsplatser och liknande, sade partiledaren Jimmie Åkesson.

Under en matpaus på kvällen berättade SD:s presschef Mattias Karlsson att ledamöterna bland annat informerats av riksdagens säkerhetsavdelning.

Enligt planerna får partiet på fredag tillgång till sina rum eller åtminstone besked om var de ska sitta.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons