Annons
Nyheter

Hornborgatranor får tidigare skydd

Det varmare klimatet har gjort att många flyttfåglar har lagt om sina årliga resplaner. Nu får tranorna och de andra fåglarna vid Hornborgasjön tidigare skydd efter ankomsten.
Natur • Publicerad 1 mars 2023
Tranor vid Hornborgasjön. Arkivbild.
Tranor vid Hornborgasjön. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Länsstyrelsen för Västra Götaland har beslutat att tidigarelägga fågelskyddet runt Hornborgasjön med nästan tre veckor.

Anledningen är att flyttfåglarna kommer tillbaka till Sverige tidigare och tidigare i takt med att klimatet blir varmare.

Annons

Beslutet innebär att fågelskyddet i södra delen av naturreservatet börjar att gälla redan från den 1 mars.

"Vi ser att många flyttande fåglar kommer hit tidigare än de gjorde för tjugo år sedan, sannolikt på grund av det varmare klimatet", säger Sofie Stålhand, reservatschef för Hornborgasjön, i ett pressmeddelande.

Tidigare började fågelskyddet vid sjön att gälla först den 20 mars.

Tanken med fågelskyddsområdet är att fåglarna inte ska störas under häckningstiden.

"Visst är det härligt att få se fåglar på nära håll, men det går det att göra på många ställen vid Hornborgasjön utan att störa fåglarna. Följ våra vandringsleder och de skyltar som finns i reservatet", säger Sofie Stålhand.

Utöver tranorna, som Hornborgasjön blivit känd för, hör bland annat snatteränder, bläsänder och krickor till de tidiga vårfåglarna vid sjön, tipsar länsstyrelsen.

Fakta: Tranan

Tranan (Grus grus) är en art i fågelfamiljen tranor.

Den är mellan 114 och 130 cm lång, med ett vingspann på uppemot 230 cm. Den är grå med svartvit hals och röd hjässa.

Tranan häckar på myrar och vid sjöar och vattendrag med sanka stränder och hög vegetation i hela norra Eurasien, i Sverige norrut från norra Skåne.

Tranan är flyttfågel och övervintrar i bland annat Sydvästeuropa. I mars–april rastar stora skaror vid Hornborgasjön, där paren uppför en parningsdans med bugningar, hopp och trumpetande läten.

Den årliga trandansen vid Hornborgasjön lockar besökare från hela världen.

Källa: Nationalencyklopedin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons