Annons
Nyheter

Hoppfull Xi landar i Kazakstan

Kazakstan • Publicerad 14 september 2022
President Xi Jinping har landat i Kazakstans huvudstad Nur-Sultan.Foto: Kazakiska medier via AP/TT

Kinas president Xi Jinping har landat i Kazakstan, den första anhalten i en tre dagar lång resa i Centralasien. Det är presidentens första utomlandsresa sedan pandemins start.

Xi Jinping har uttryckt stora förhoppningar inför besöket i den forna sovjetstaten. I en text som publicerats i den regeringsstyrda tidningen Kazakiska Pravda skriver han bland annat om de två ländernas stora ekonomiska samarbete och nämner Kinas omfattande infrastrukturella satsningar i landet.

Annons

Kazakstan producerar mycket olja och gas, som Kina är en av de största kunderna utav.

På torsdag väntas Xi resa vidare till Samarkand i Uzbekistan för ett toppmöte med den asiatiska samarbetsorganisationen SCO med länder som Ryssland, Indien, Kirgizistan, Tadzjikistan och Pakistan. Där väntas han även träffa Rysslands president Vladimir Putin i ett enskilt möte.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons