Annons
Nyheter

Hoppet lever för succésvampsäsong

Nu frodas karljohan på många håll, den gula kantarellen likaså. Tack vare regnet i augusti går vi mot en strålande svamphöst i hela landet, trots den knastertorra sommaren.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2014
Foto: Margareta Kubista Gustafsson / T

– Det kommer att bli bra. Förra året fanns det ju ingenting, men nu i augusti har det kommit så mycket regn att vi kan säga att det blir en fin svamphöst, säger svampexperten Pelle Holmberg till TT.

I Västsverige, där regnmängderna på vissa håll har orsakat översvämningar, är förhoppningarna ännu större. Om nederbörden fortsätter kan vi gå mot en av de bästa svampsäsongerna sedan nittiotalet, enligt konsulenter, rapporterar P4 Väst.

Annons

– Det låter underbart och svampkonsulenterna är ofta kunniga. Det finns en väldigt förväntan och det hade vi inte för en dryg månad sedan, då tänkte vi att det blir ett sånt här skitår igen, säger Holmberg.

Generellt har han märkt att det finns mycket soppar i skogarna just nu.

– Det finns mycket karljohan just nu, eller rättare sagt finluden stensopp som brukar kallas för sommar-karljohan.

Just soppar är enligt honom mycket bra för den som i vanliga fall brukar plocka kantareller, men känner sig osäker på övriga sorter. Och särskilt i år när det finns gott om soppar.

– Det kan inte bli så fel. Det finns en giftig sopp, djävulssoppen, och den är väldigt speciell och röd och växer bara på Öland, säger han.

Enligt svampguiden.com bör man som oerfaren sopp-plockare se upp för soppar med röd färg på foten, samt röd eller ljusrosa färg på rörmynningarna.

– Sedan ser det bra ut för den kära kantarellen, den kommer upp på många ställen. Liksom kremlor, men där behövs det lite mer vana. En riktig gourmetsvamp, som vi inte har haft på några år, är en som smakar skaldjur – mandelriskan. När man har kommit till det stadiet, då är man svampplockare, säger Pelle Holmberg.

Så känner du igen en karljohansvamp

Hatten är välvd, ljusbrun till mörkbrun. Kan vara skrynklig mot hattkanten och klibbig vid fuktigt väder.

Foten är vit till ljusbrun och vanligen knubbig och rund. Foten har ett vitt ådernät, som tydligast syns längst upp.

Rören i hatten är på unga svampar vitaktiga och senare gula till gulgröna.

Svampköttet är vitt eller svagt brunviolett under hatthuden.

Förväxlingssvampar:

Gallsopp – ofta med mörkare ådernät, bitter i smaken. Oätlig.

Finluden stensopp – hatt finluden. Kallas ofta för sommarkarljohan. Svampköttet är vitt strax under hatthuden. God matsvamp.

Rödbrun stensopp – med mörkare rödbrun, ofta gropig hatt. God matsvamp.

Brunsopp – saknar ådernät på foten. God matsvamp.

Källa: Svampguiden.com

Hanna Kyhle
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons