Annons
Nyheter

Hönsras kan stoppa avlivning av miljarder tuppar

Israeliska forskare har avlat fram en hönsras som endast värper honägg – ett genombrott som kan innebära att flera miljarder tuppkycklingar inte behöver avlivas varje år.
Israel • Publicerad 15 december 2022
Sju miljarder tuppkycklingar avlivas årligen globalt eftersom de varken är lämpade för kött- eller äggproduktion. Arkivbild.
Sju miljarder tuppkycklingar avlivas årligen globalt eftersom de varken är lämpade för kött- eller äggproduktion. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Omkring sju miljarder tuppkycklingarna massavlivas varje år runtom i världen, antingen genom gasning eller genom att de krossas levande, eftersom de varken kan lägga ägg eller är lämpliga för köttproduktion.

Djurrättsaktivister har stämplat det hela som barbari, och flera europeiska länder har förbjudit massavlivning av nykläckta tuppar.

Annons

Men nu ska den nya värphönan råda bot på problemet, enligt israeliska forskare som har använt sig av genredigering för att ta fram den nya arten.

– Det här är världens första och enda lösning som är enkel för branschaktörer att implementera, säger forskningsedaren och embryologen Yuval Cinnamon.

Den nya metoden innebär att tuppembryona inte utvecklas efter befruktning, medan hönsembryona utvecklas normalt, enligt Cinnamon.

– Detta kommer att ge en verklig lösning på vad som förmodligen är dagens allvarligaste djurskyddsproblem i världen.

Dessutom ska genombrottet spara pengar:

– Det kostar en dollar att avliva en tuppkyckling, det innebär en inbesparing på sju miljarder dollar varje år, säger Cinnamon.

EU:s jordbruksministrar sade i oktober att de i väntan på resultatet av en konsekvensanalys överväger ett förbud för avlivning av tuppkycklingar från värphöns.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons