Annons
Nyheter

Hon har rest till rymden – och djupaste djupet

Stilla havet • Publicerad 10 juni 2020
Stilla havet är världens största ocean. Den täcker en tredjedel av jordens yta. Arkivbild.
Stilla havet är världens största ocean. Den täcker en tredjedel av jordens yta. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT
Kathy Sullivan (med solglasögon) med sina rymdkollegor 1984. Arkivbild.
Kathy Sullivan (med solglasögon) med sina rymdkollegor 1984. Arkivbild.Foto: Bob Daugherty/AP/TT

Åtta personer har varit vid den djupaste punkten i världens djupaste djuphavsgrav – nästan elva kilometer ner i Stilla havet. Men bara en av dem har också varit i rymden. Den tidigare Nasa-astronauten och oceanografen Kathy Sullivan blev först i världen med att kunna lägga till både en resa till Challengerdjupet i Marianergraven och till rymden på sin meritlista, rapporterar CNN.

Sullivan är del av en expedition som anordnas av reseföretaget Eyos Expeditions och dykföretaget Caladan Oceanic. Efter Sullivans nedstigning kommer ytterligare två personer att resa ner i djupet i veckan.

Annons

1984 blev Sullivan första amerikanska kvinna att göra en rymdpromenad. Hon kan nu också titulera sig första kvinna att nå Challengerdjupet – en upplevelse som hon beskriver som en "magisk hissresa".

– Det är mycket lugnt. Du har ingen klumpig rymddräkt på dig utan skulle i princip kunna ha vanliga kläder. Och det är ett långsamt, jämnt och stadigt nedstigande, säger hon till CNN.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons