Annons
Nyheter

Högtryck spär på stora prisskillnader på el

Villaägaren i söder betalar flera tusenlappar mer för elen. De stora prisskillnaderna mellan landsändarna består eller snarare tilltar när högtryck parkerar över landet.
Elpris • Publicerad 12 augusti 2020
Stora prisskillnader i el mellan söder och norr. Arkivbild
Stora prisskillnader i el mellan söder och norr. ArkivbildFoto: FREDRIK SANDBERG / TT

En ögonblicksbild: I dag kostar en kilowattimme el i norra Sverige 13 öre. Längst i söder 47 öre. Stundtals har elen varit uppemot tio gånger dyrare i södra Sverige jämfört med priset längst upp i norr.

Så har det sett ut större delen av sommaren och om den skillnaden skulle vara bestående handlar det för en villaägare i Skåne, som förbrukar 20 000 kwh årligen, om 6 000 kronor dyrare elräkning än husägaren i Luleå. Men det förutsatt att dagens skillnad består över hela året, enligt Christian Holtz, elanalytiker på konsultföretaget Sweco. Och det är inte troligt, under hösten och vintern bedöms skillnaderna avta.

Dyrt högtryck

Annons

Den senaste veckan har emellertid skillnaderna tilltagit. Stilla och soligt högtrycksväder får vindturbinerna att stanna.

– Blåser det inte, då blir det väldigt lite produktion i det (södra) området, säger Kaj Forsberg på Energimarknadsinspektionen.

När dessutom mycket av kärnkraften i södra Sverige för närvarande står stilla och vattenmagasinen i norr närmast svämmar över, parat med dålig kapacitet för eltransport mellan landsändarna, ja då blir skillnaderna stora. I takt med utfasade kärnkraftverk och rejält mer vindkraft, har svensk elproduktion blivit känsligare.

– Men om de här skillnaderna är det nya normala? Nja, riktigt så dramatiskt ska det inte vara, säger Kaj Forsberg.

Lär bestå

Inför höst och vinter bedöms prisdifferenserna minska betydligt. Då går mycket av elproduktionen i söder i gång igen. Men Christian Holtz tror att situationen kommer tillbaka efter vintern igen och är något vi får leva med under lång tid, en utveckling som späs på när ytterligare en kärnkraftsreaktor i Ringhals stänger vid årsskiftet.

– Ja, så är det, absolut, säger Holtz och pekar på att det tar lång tid att bygga ut överföringskapacitet mellan landsändarna.

Fakta: Så stora är skillnaderna

Sverige är indelat i fyra elprisområden: SE1 (norra Norrland), SE2 (södra och mellersta Norrland, SE3 (norra Götaland och Svealand) och SE4 (södra Götaland).

Under förra veckan (v 32) låg elpriset på elbörsen Nordpool på fem öre i område SE1 och SE2, medan elen kostade 25 öre i område SE3 och 34 öre i område SE4.

Ovanpå spotpriset tillkommer för hushållen elskatter och andra avgifter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons