Annons
Nyheter

Högt tonläge om irländsk gräns efter brexit

Irland avfärdar den brittiske premiärministern Boris Johnsons påstående att EU i samband med brexit aktivt försöker skapa osämja angående gränsdragningen mellan Storbritannien och Nordirland.
Storbritannien/EU • Publicerad 13 september 2020
Den brittiske premiärministern Boris Johnson får svar på tal efter att ha beskyllt EU för att skapa osämja. Arkivbild.
Den brittiske premiärministern Boris Johnson får svar på tal efter att ha beskyllt EU för att skapa osämja. Arkivbild.Foto: Stefan Rousseau/Pool via AP/TT

– Det är helt enkelt inte fallet. Varje påstående att det kommer att skapa en ny gräns är helt enkelt osant, säger Irlands justitieminister Helen McEntee i en intervju med Sky News.

McEntee påpekar i intervjun att Storbritannien bör respektera de regler för Nordirland som slås fast i utträdesavtalet med EU, regler som är tänkta att förenkla handel över den irländska gränsen.

Införa blockad

Annons

Den irländska ministerns uttalande är en reaktion på en text av Johnson, publicerad i brittiska Daily Telegraph tidigare i helgen. Han anklagade där EU för att vilja införa en livsmedelsblockad mellan Storbritannien och Nordirland, och skrev att EU:s fulspel gjorde det befogat för Storbritannien att frångå delar av utträdesavtalet genom ett nytt lagförslag.

Johnsons utspel möts på söndagen åter av tuff kritik från tidigare partiledare.

Tidigare konservative partiledaren och premiärminister John Major och förre Labourledaren och regeringschefen Tony Blair säger att det "chockerande" lagförslaget måste skrotas. I ett gemensamt brev till tidningen the Sunday Times skriver de två att lagen skulle tvinga ministrar, statsanställda och rättsväsendet "att medvetet bryta mot uppgörelsen" med EU.

Ilska i Bryssel

Theresa May, Johnsons företrädare som premiärminister, har redan uttryckt farhågor om förlorat internationellt förtroende för Storbritannien om lagen införs.

Bryssels moteld är väntad: "Hög tid för brittiska regeringen att axla sitt ansvar", skriver EU:s permanente rådsordförande Charles Michel i ett Twitterinlägg efter ett samtal med Irlands premiärminister Micheál Martin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons