Annons
Nyheter

Högre smitta i avloppsvattnet än i våras

Halterna av covid-19-viruset i Göteborgs avloppsvatten är nu klart högre än under den tredje vågen i våras.
"Just nu ser vi ingen direkt ljusning", säger Heléne Norder, professor i mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin.
Covid-19 • Publicerad 5 januari 2022
Halterna av coronaviruset i avloppsvattnet i Göteborg fortsätter att öka. Arkivbild.
Halterna av coronaviruset i avloppsvattnet i Göteborg fortsätter att öka. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Heléne Norder är adjungerad professor i mikrobiologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och mikrobiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Arkivbild.
Heléne Norder är adjungerad professor i mikrobiologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och mikrobiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Arkivbild.Foto: Foto: Elin Lindström, Göteborgs universitet.

Forskarna, som under pandemin kontinuerligt analyserat avloppsvattnet i Göteborg, rapporterade redan i förra veckan om en kraftig ökning av coronaviruset i proverna.

Sedan dess har halterna ökat ytterligare.

Annons

"Vi är inte riktigt där än men vi börjar närma oss andra vågens topp, vi ligger strax under", säger Heléne Norder i ett pressmeddelande.

I den senaste provtagningen, mellan den 27 december och 2 januari, har också omikronvarianten av viruset gått om deltavarianten.

Enligt Heléne Norder kommer omikron inom några veckor troligen att helt ha konkurrerat ut delta i Göteborg.

Trots att virusökningen avtagit något stiger de totala nivåerna fortfarande, konstaterar forskarna.

"Den något minskade stegringen jämfört med föregående provtagning pekar på att spridningen avtagit något, men den är fortfarande bred med många samtidigt smittade i samhället", säger Heléne Norder.

Samtidigt som omikronvarianten breder ut sig visar vattenproverna också högre halter av vinterkräksjuka och av influensa A.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons