Annons
Nyheter

Högeroppositionen för fram förslag mot gängen

Högeroppositionen för fram en rad gemensamma förslag mot brottsligheten.
Bland dem finns anonyma vittnen, visitationszoner och utökad hemlig avlyssning.
Politik • Publicerad 10 oktober 2021
Polisens på plats vid en flerfamiljsfastighet där en detonation skedde i maj i år. Arkivbild.
Polisens på plats vid en flerfamiljsfastighet där en detonation skedde i maj i år. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Inför kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda publicerar Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna en debattartikel DN.

I den söker partierna stöd i riksdagen för 20 förslag för att trycka tillbaka brottsligheten.

Annons

"Våra fyra partier är inte överens om allt, men vi är redo att samla stöd för en mer kraftfull politik", skriver partiernas rättspolitiska talespersoner.

De kritiserar regeringen för att ha misslyckats med att stoppa de kriminella gängen.

"Vi ser hur vittnen skräms till tystnad, företag stängs och boende sig tvingade att flytta. Offentliga tjänstemän tvingas utstå hot och drar sig för att anmäla brott", skriver partiernas rättspolitiska talespersoner.

Anonyma vittnen

Bland förslagen finns att polisen ska ha rätt upprätta tillfälliga visitationszoner i vilka man har större möjligheter att visitera personer i jakt på till exempel vapen. Det är ett förslag som M drivit länge, men som även haft stöd från andra partier.

Ett annat förslag är att tillåta anonyma vittnen. En utredning avrådde nyligen från det, men både polis och åklagare ser ett behov av att kunna använda sig av anonyma vittnen.

Partierna vill också tillåta proaktiv hemlig avlyssning av kriminella, utan att det finns en konkret misstanke om att ett brott har begåtts. De vill också att det ska vara tillåtet att använda meddelanden mellan släktingar i brottsutredningar för att komma åt släktbaserad kriminalitet.

Andra förslag är strängare straff för brott som är typiska i gängmiljöer och dubbla straff för brott som är kopplade till gänguppgörelse. En utredning som regeringen tillsatt föreslog nyligen straffskärpningar för en rad olika brott.

Räcker inte?

De fyra partierna vill också införa ett nytt straff, vistelseförbud. En person som dömts för ett brott ska också kunna förbjudas att vistas till exempel i ett visst bostadsområde i upp till tio år efter avtjänat straff.

Ytterligare ett förslag är utreda om icke svenska medborgare som är gängkriminella ska kunna utvisas utan en dom. Partierna vill också utreda hur man ska kunna kriminalisera delaktighet i kriminellt gäng. De föreslår också en särskild lönesatsning på polisen.

De fyra partiernas röster i riksdagen räcker dock inte för en majoritet om de har Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern emot sig.

Annons

Kriminaliteten är ett av fyra ämnen i kvällens tv-sända partiledardebatt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons