Annons
Nyheter

Stigande dödstal i regndrabbat Kinshasa

Svåra översvämningar efter ihållande regn i Kongo-Kinshasa har krävt många dödsoffer.
Över 100 personer bekräftades döda sent på tisdagen.
Kongo-Kinshasa • Publicerad 13 december 2022
Drabbade områden i Kongo-Kinshasa.
Drabbade områden i Kongo-Kinshasa.Foto: Samy Ntumba Shambuyi/AP/TT

Speciellt drabbade är bostadsområden utefter huvudstaden Kinshasas sluttningar. Men även huvudgator i centrala Kinshasa var översvämmade på tisdagen.

På tisdagseftermiddagen hade 55 dödsfall bekräftats, enligt stadens polischef, general Sylvano Kasongo. Många av dödsoffren hade svepts med av jordskred efter en natt av omfattande regn.

Annons

Men i statlig tv rapporterade på tisdagskvällen att över 100 personer bekräftats döda, de allra flesta i huvudstadsområdet. Dödssiffran väntas att stiga ytterligare.

Drabbade berättar om hur de vaknade vid fyratiden på tisdagsmorgonen av att regnvatten och lera trängde in i bostadshus i området Binza Delvaux.

En reporter på nyhetsbyrån AFP vittnar om att en hel familj på nio personer dränkts av översvämningen.

Omkring 15 miljoner människor tros bo i huvudstaden, även om det inte finns något bekräftat invånarantal. Kinshasa ligger vid Kongofloden som kan svämma över, men än större problem är dålig dränering och bostäder som byggts på lös grund utefter bergssluttningar runt staden.

– Vi fortsätter att söka efter saknade, sade premiärminister Jean-Michel Sama Lukonde sent på tisdagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons