Annons
Nyheter

Oväntat lite depp bland tyska investerare

Stämningsläget bland investerare i Tyskland, EU:s största ekonomi, förbättras något snabbare än väntat i december.
Forskningsinstitutet Zews decemberindex stiger till minus 23,3. I november låg det på minus 36,7.
Ekonomi • Publicerad 13 december 2022
Stämningsläget förbättras något bland de överlag nedstämda tyska investerarna. Arkivbild
Stämningsläget förbättras något bland de överlag nedstämda tyska investerarna. ArkivbildFoto: Arne Dedert AP/TT

Vändningen uppåt i humör bland tyska investerare går därmed något snabbare än väntat. Analytiker hade räknat med att Zew-index skulle stiga till minus 26,4 i december.

När det gäller synen på nuläget är det dock dystrare än väntat, med ett delindex på minus 61,4. Där hade analytiker räknat med minus 57,0 efter noteringen på minus 64,5 i november.

Annons

Zew-index kommer sedan den tyska statistikbyrån bekräftat att konsumentpriserna i Tyskland sjönk med 0,5 procent i november, i en andra beräkning.

Prisnedgången låg i linje med hur det såg ut i de preliminära siffrorna.

I årstakt blev det en tysk inflation på 10 procent i november och omräknat till ett EU-harmoniserat inflationsmått var inflationen 11,3 procent.

Energi- och livsmedelspriser driver på inflationen i Tyskland. Energikostnaderna i november i år låg enligt rapporten 38,7 procent över kostnadsnivån under samma månad 2021. Livsmedelspriserna har under året samtidigt lyft med 21,1 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons