Annons
Nyheter

Hög andel taktikröster på KD och C

En hög andel taktikröstade på Kristdemokraterna och Centerpartiet. Utan dessa röster skulle KD inte klarat fyra procents-spärren till riksdagen.
Nyheter • Publicerad 27 september 2010

Även var fjärde röst på Sverigedemokraterna var en taktikröst.

Det visar en undersökning från Novus Opinion som gjordes dygnet efter valdagen och som presenterades vid ett seminarium på måndagen. 8 226 personer i opinionsinstitutets webbpanel svarade på en lång rad frågor om varför de röstade som de gjorde.

Annons

Sammanlagt var det elva procent som av taktiska skäl röstade på ett annat parti.

Störst andel taktikröster fick KD med 37 procent av rösterna och Centerpartiet med 30 procent.

– Det visar att Moderaterna är på väg att bli ett statsbärande parti som tillhandahåller väljare inom den egna kretsen, säger Arne Modig på Novus Opinion.

Av Sverigedemokraternas röster var 25 procent taktikröster.

– Det visar att väljarna inte till 100 procent är övertygade Sverigedemokrater. 25 procent valde SD av taktiska skäl för att demonstrera eller visa sitt missnöje, säger Modig.

Undersökningen visar också att SD tar röster över hela det politiska fältet, även om flest röster kommer från M och S.

Institutet har också undersökt varför väljare röstade på SD. Viktigast var partiets invandringspolitik och Sverigebild. Men också att någon måste våga säga ifrån.

Modig anser att blockpolitiken påverkat taktikröstandet, 30 procent valde först block och sedan vilket parti som de skulle rösta på.

– Det är något nytt, konstaterar han.

Modig håller med statsvetaren Sören Holmberg om att det såg rökt ut för Alliansen 2007/2008. Många har förklarat svängningen med det rödgröna samarbetet, schabblet i inledningen och med att de tre presenterade sin politik. Modig vill lägga till den ekonomiska krisens betydelse. I april 2010 hade de rödgröna åter ett övertag men då kom eurokrisen i södra Europa.

Annons

– Det var en perfekt kris för den borgerliga regeringen. Finansminister Anders Borg kunde åka till Bryssel som en räddare, säger Modig.

Uppslutningen bakom Allianssamarbetet är uppemot 90 procent hos de egna väljarna, medan siffrorna är lägre hos de rödgröna. Bara drygt 50 procent av MP-väljarna är mycket eller ganska positiva till det rödgröna samarbetet. 44 procent av dem tycker att det hade varit bättre om samarbetet bara omfattat S–MP. Inom S tycker 30 procent att det hade varit bättre och 28 procent att det hade varit sämre med bara MP–S-samarbete. 43 procent av MP-väljarna är för ett samarbete med alliansregeringen medan 37 procent är emot.

En orsak till att allianspartierna vann var att frågorna gick deras väg. Allianspartierna fick också betydligt högre siffror i fråga om kompetenta personer som kan sköta landets politik och att ha skött sig bra under senare år.

De stärkte sin ställning i väljarkåren mellan maj till september när det gällde handlingskraft och att kunna sköta Sverige, medan de rödgröna i dessa frågor låg kvar på betydligt lägre nivåer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons