Annons
Nyheter

Historiskt stor tysk-israelisk robotaffär

Tyskland/Israel • Publicerad 28 september 2023
Israels försvarsminister Joav Gallant och Tysklands försvarsminister Boris Pistorius.
Israels försvarsminister Joav Gallant och Tysklands försvarsminister Boris Pistorius.Foto: Britta Pedersen/dpa via AP/TT

Tyskland och Israel undertecknade på torsdagen en vapenuppgörelse som betraktas som "historisk" av den tyske försvarsministern. Tyskland köper det hypersoniska robotsystemet Arrow 3 som en del av uppbyggnaden av ett gemensamt europeiskt luftförsvar.

Affären är värd omkring 3,3 miljarder euro – omkring 38 miljarder kronor – och sägs vara den största vapenaffären hittills för Israels militärindustri.

Annons

– (Köpet) gör Tysklands luftförsvar redo för framtiden, sade den tyske försvarsministern Boris Pistorius. Bredvid honom stod den israeliske kollegan Yoav Gallant.

Robotsystemet har tagits fram i samarbete med USA:s försvarsmakt.

Tyskland är drivande i försök att få Europas Natoländer att förstärka luftförsvaret, delvis som en reaktion på det ryska invasionskriget i Ukraina.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons