Annons
Nyheter

Hiller ny kyrkoherde i Borås

Nu är det klart. Stefan Hiller blir ny kyrkoherde i Borås med tillträde i januari 2014.
Nyheter • Publicerad 8 maj 2013
Foto: Svenska Kyrkan

– Jag är oerhört glad och stolt, säger han, när det efter MBL-förhandlingar och omröstning blev klart att han fick tjänsten.

Stefan Hiller är idag verksam som präst i Ljungskile församling, men han berättar att han blev uppringd och uppmanad att söka till Borås. Som kyrkoherde kommer han att leda omorganisationen som träder i kraft den första januari nästa år, då Caroli och Gustaf Adolfs pastorat blir ett enda – Borås pastorat.

Annons

– Det känns väldigt spännande eftersom det är en helt ny tjänst i en ny organisation. Det lockade mig. Och att man satsar på ett okänt kort i rekryteringsprocessen är roligt och ger en bra signal om att man vill gå in i detta med nya krafter.

Stefan Hiller berättar att han har erfarenheter av liknande arbete tidigare, då Ljungskiles tidigare fyra församlingar blev en enda.

– I det lilla är det en process som liknar den här i Borås och det har lärt mig mycket som jag kan ta med mig.

Men förutom att leda arbetet med sammanslagningen vill han också samverka med bland annat skola och socialtjänst.

– Jag vill arbeta med att ännu tydligare kommunicera att Svenska kyrkan är en god kraft i samhället och att vi kan bidra med mycket i skola, högskola, tillsammans med rektorer och lärare, och inom socialtjänsten när det gäller utsatta människor. Att söka samarbeta och samverkan, det är något som jag tycker är väldigt viktigt.

Du vann omröstningen i kyrkonämnden med siffrorna 6-5. Vad tänker du om det?

– Jag tolkar det som att det också fanns ett stöd för Anders Ljungström, sittande kyrkoherde i Gustav Adolf församling. Men det blev en knapp majoritet för det nya och nu när det är bestämt hoppas jag att jag kan få styrelsens stöd, säger han.

Och Uhlf Skoglund (S), ordförande i kyrkorådet är nöjd med beslutet.

– Han är en utpräglad ledare som passar den nya organisationen, säger han.

– Det känns bra att allt är klart, det har varit en lång process med rekryteringsföretag, intervjuer och djuptester. Vår uppgift har varit att vaska fram någon som kan leda den nya organisationen och de flesta ledamöterna har förordat honom, säger Uhlf Skoglund.

Annons

Han menar att den nya tjänsten kommer att innebära mindre att de traditionella kyrkoherdeuppgifterna.

– Rollen blir mer som en företagsledare, med ansvar över hela pastoratet och begravningstjänsten. Stefan Hiller är en utpräglad ledare som passar in i den nya organisationen, säger Uhlf Skoglund.

Stefan Hiller

Är 48 år och just nu kyrkoherde i Ljungskile.

Prästvigdes vid Göteborgs stift och har varit präst i 17 år.

Tillträder formellt sin tjänst den första januari nästa år, men kommer att börja arbeta redan under hösten.

Kommer ursprungligen från Tyskland och trakterna kring Stuttgart.

Cecilia Karlsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons