Annons
Nyheter

Heroin med mjältbrand kan nå Sverige

Efter flera sjukdomsfall runt om i Europa varnar nu svenska myndigheter för att heroin smittat med mjältbrand kan komma in i Sverige.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2012

Sedan i juni har åtta heroinmissbrukare smittats av sjukdomen, som tros spridas via ett stort parti heroin som smugglades ut ur Afghanistan 2009, skriver Svenska Dagbladet på nätet.

Ännu finns inga kända fall i Sverige, men eftersom fall har rapporterats i bland annat Tyskland och Köpenhamn har svenska tullen höjt sin beredskap.

Annons

– Det är inte ovanligt att missbrukare åker över Öresundsbron till Danmark för att köpa heroin, så en varning är absolut på sin plats, säger Lars Hansson, nationell drogexpert på Tullverket, till SvD.

Mjältbrand

Mjältbrand, eller antrax, är en allvarlig infektionssjukdom som orsakas av en bakterie. Bakteriens sporer kan överleva i årtionden, bland annat i jord.

Människor och djur kan smittas. Människor smittas vanligtvis via huden och drabbas då av svåra sår.

Människor kan också smittas genom att andas in sporer och drabbas av svår lunginflammation, men det är mindre vanligt.

Mjältbrandsbakterier har diskuterats som medel för terrordåd och biologisk krigföring.

Källa: NE (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons