Annons
Nyheter

Herculesplan står stand-by på Malta

Ett svenskt Herculesplanet står stand-by i Valetta på Malta för att lyfta mot Tripoli under dagen.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2011

Flygledningen på flygplatsen i Tripoli har brutit samman och planen får flyga utan att ha fått något landningstillstånd.

– Ibland får de det, ibland inte, det är lite godtyckligt, säger Ulla Gudmundson, Sveriges ambassadör i Malta.

Annons

På grund av att telefonförbindelserna är dåliga har UD svårt att få kontakt med de svenskar som vill lämna Libyen.

Den tyska ambassaden är uppsamlingsplats för svenskar i Libyen.

– Det största problemet vi har just nu är att få kontakt med svenskarna så de vet var de ska bege sig, säger Gudmundson.

Det svenska Hercules-planet ingår i en samordnad aktion som leds av britterna.

– Vi försöker göra en kraftsamling i Tripoli eftersom det verkar som Gaddafi blir alltmer trängd där, säger Ulla Gudmundson.

När planet flögs ned till Malta var det lastat med åtta pallar sjukvårdsutrustning som nu kommer transporteras vidare till Benghazi där läget är lugnare än i Tripoli.

– Det är kaotiskt och en hotfull situation men vi vet inte så mycket om vad som händer i Tripoli.

I Maltas huvudstad Valletta har britterna satt upp en sambandscentral där insatser från flera länder samordnas. Det svenska planet ingår med elva andra plan i insatsen där tre fartyg också ingår.

Förutom den svenska ambassadören Ulla Gudmundson finns även två personer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på plats i Malta. Ett kansliråd från UD och en svensk stabsofficer finns också på plats.

Flera utländska diplomater, bland dem en svensk, är på väg mot Tripoli med ett holländskt flygplan. Diplomaterna ska hjälpa till att organisera evakueringen från flygplatsen i Tripoli.

Annons

I morse hade UD kontakt med 14 svenskar som ville ha hjälp att ta sig ut ur Libyen. Ytterligare fyra hade meddelat att de kunde lämna landet utan hjälp från UD. Utöver det finns det 20 svenskar som har sagt att de vill stanna kvar i landet.

– Men det kan finnas fler svenskar kvar som vi inte har fått kontakt med, säger Kent Öberg på UD:s pressjour.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons