Annons
Nyheter

Hemsidor får bakläxa – följer inte lag om kakor

Samhälle • Publicerad 17 juli 2023
Swedbanks hemsida är en av fyra granskade som inte uppfyller kraven om hantering av kakor. Arkivbild.
Swedbanks hemsida är en av fyra granskade som inte uppfyller kraven om hantering av kakor. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Post- och Telestyrelsen (PTS), har granskat fyra hemsidor och deras information om så kallade kakor, men ingen av dem får godkänt, rapporterar SVT.

Konsumentverket, Folkhälsomyndigheten, Tele2 och Swedbank fick sina hemsidor granskade. De två sistnämnda fick flest påpekanden.

Annons

– Ofta var det svårare att tacka nej till kakor än ja. Då kan användare knuffas till att tacka ja för att det är det lättaste utan att veta vad de samtycker till. De flesta vill ju bara bli av med den där irriterande rutan, säger Anna Montelius, jurist på PTS, till SVT.

Enligt påpekandena var det även svårt att återkalla givet samtycke och informationen om vilka kakor som samlas in var undermålig.

Fram till den 8 september kan hemsidorna komma med invändningar mot PTS:s påpekanden. Senast oktober måste de ha åtgärdat bristerna om de vill undvika böter.

Kakor är den information som sparas på din enhet varje gång du besöker en sajt. Svensk lag kräver numera att du informeras och aktivt accepterar detta.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons