Annons
Nyheter

Hemliga data om Nobelpriset stulna

Hemlig information om tänkbara Nobelpristagare har försvunnit från Nobelkommittén för medicinpriset.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2011
Hemlig information om tänkbara Nobelpristagare stals från en bil förra året. Bilden är från förra årets Nobelfest.
Hemlig information om tänkbara Nobelpristagare stals från en bil förra året. Bilden är från förra årets Nobelfest.Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Materialet, som innehåller resonemang kring kandidaterna, är sannolikt stulet, skriver Dagens Medicin.

Informationen består av fem böcker och en dator. Enligt Göran K Hansson, sekreterare i kommittén, stals den vid ett inbrott i en bil förra året. Materialet hade tillfälligt lämnats i bilen av kommitténs ordförande Klas Kärre.

Annons

Bilen stod parkerad på Blasieholmen i Stockholms innerstad när inbrottet ägde rum.

– Det är väldigt, väldigt dumt att lämna värdesaker i bilen. Det borde alla känna till vid det här laget, säger Cecilie Nergaard på Stockholmspolisen till tidningen.

Göran K Hansson är ledsen för det som hänt, men påpekar att uppgifterna rör förra årets Nobelpriskandidater.

– Jag hoppas och tror att både allmänheten och forskarvärlden förstår att det inte går att skydda sig mot brott i alla situationer. Våra ledamöter måste kunna ta med sig material hem, säger han.

Förspelet inför fjolårets medicinpris var anmärkningsvärt på ytterligare ett sätt. Vem som skulle få priset läckte nämligen ut i förväg och pristagaren, britten Robert Edwards, presenterades i Svenska Dagbladet redan innan Nobelkommittén offentliggjort sitt beslut – en näst intill unik händelse i prisets historia.

Presskonferensen efter tillkännagivandet kom i hög grad att handla om hur SvD fått nyheten. Men kommittén förnekade då att någon skulle ha läckt materialet till tidningen.

Nobelpriset i medicin 2010

Nobelpriset i medicin/fysiologi 2010 tilldelades britten Robert Edwards som utvecklade tekniken med in vitro-fertilisering, provrörsbefruktning. Edwards blev mycket uppmärksammad i samband med beskedet, men hans insatser skymdes delvis av debatten om hur nyheten läckt ut i förväg.

Formellt fattas beslutet om medicinpriset av Nobelförsamlingen, bestående av 50 professorer, samma morgon som saken offentliggörs. Förarbetet görs dock långt i förväg av Nobelkommittén som består av 15 ledamöter utöver sekreteraren. Tänkbara kandidater väljs ut och deras insatser bedöms utifrån olika kriterier, innan man till slut bestämmer sig. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons