Annons
Nyheter

"Hela samhället måste möta upp"

18 lägenheter har evakuerats efter den kraftiga explosionen i Linköping. De boende får tillfälligt skydd i kyrkan.
– Det är fruktansvärt att Linköping återigen är drabbat, säger Anders Fernemark vid kommunen.
Brott • Publicerad 26 september 2023
Trasiga fönster efter en kraftig explosion i ett bostadshus i området Ekholmen som också har sprängt bort ytterväggen.
Trasiga fönster efter en kraftig explosion i ett bostadshus i området Ekholmen som också har sprängt bort ytterväggen.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Tidigt på tisdagsmorgonen vaknade boenden i ett flerfamiljshus i Ekholmen i Linköping av en kraftig explosion. Delar av fasaden har slitits bort, en person har förts till sjukhus och 18 lägenheter har evakuerats.

– De som har fått sin lägenhet förstörd ska först och främst vända sig till sin hemförsäkring. Kommunen har inga tomma boenden utifall att någonting händer. Det brukar lösa sig. Vi har ju tyvärr varit med om det här tidigare, säger Anders Fernemark, säkerhetschef på Linköping kommun.

Annons

Olika resursgrupper har tagits in för att stötta och hjälpa till i Ekholmen. Grupper som Sociala jouren, FRG (frivillig resursgrupp) och områdes-team rör sig i området för att möta oroliga och drabbade. Väktare hjälper till med att fördela trafiken runt omkring området.

– Ekholmen är normalt sett inte ett ordningsvaktsområde. Områden där ordningsvakter får vistas i har nu extra koll på hur det rör sig på andra ställen i Linköping, så vi har ögonen utåt åt andra håll också, säger han.

Att Linköping åter drabbats av våldsdåd är fruktansvärt, säger Fernemark.

– Vi måste möta upp det här, hela samhället och det tycker jag att vi gör på ett bra sätt, men det är fruktansvärt att de förstörs för så många andra.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons