Annons

HD stoppar utlämning av turkisk exiljournalist

Högsta domstolen sätter stopp för utlämningen av den turkiske exiljournalisten Bülent Kenes. Enligt domstolen av flera skäl, bland annat risk för förföljelse i Turkiet.
Politik • Publicerad 19 december 2022
Högsta domstolen sätter stopp för utlämningen av den turkiske exiljournalisten Bülent Kenes. Arkivbild.
Högsta domstolen sätter stopp för utlämningen av den turkiske exiljournalisten Bülent Kenes. Arkivbild.Foto: Isa Simsek/AP/TT

Enligt Turkiet och presidenten var Bülent Kenes medansvarig för kuppförsöket i Turkiet 2016. Han anklagas även för att ha varit med i Gülenrörelsen.

Tidigare har Riksåklagaren motsatt sig utlämning, och nu går HD på samma linje.

Annons

Enligt domstolen finns det flera hinder mot en utlämning. Påståendet att mannen varit med i Gülenrörelsen faller enligt HD på att det inte är kriminaliserat med deltagande i en terrororganisation.

"Det är dessutom fråga om politiska brott. Och det finns också en risk för förföljelse grundad på den här personens politiska uppfattning. Utlämning kan alltså inte ske", säger justitierådet Petter Asp, en av domarna i beslutet, i ett pressmeddelande.

Risk för förföljelse

Enligt Bülent Kenes advokat Mikael Söderberg var dagens beslut väntat.

– I slutändan faller allt på att begäran om utlämning bara var politiskt motiverat och sakar reella grunder. Det fanns inte på kartan att han skulle utlämnats, säger Mikael Söderberg.

Bülent Kenes flydde till Sverige 2016 efter kuppförsöket mot president Recep Tayyip Erdogan. Kenes har varit chefredaktör för den engelskspråkiga tidningen Today's Zaman, som den turkiska staten slog ned på efter kuppförsöket.

För sju år sedan dömdes han också till ett villkorligt fängelsestraff för att ha förolämpat presidenten på Twitter.

Anklagelser om ekobrott

Kenes har tidigare beviljats politisk asyl i Sverige och har sökt permanent uppehållstillstånd.

– Han är väldigt glad över att ha fått det här beslutet, för det har tagit ganska lång tid, även om han tycker det är tråkigt att behöva gå igenom den här processen, särskilt när man sedan tidigare har flyktingstatus, säger Mikael Söderberg.

Turkiet även kommit med nya anklagelser mot Kenes om att han ska ha begått ekonomisk brottslighet i Turkiet. Mikael Söderberg kallar påstående grundlösa.

– Den grundar sig i en artikel han har skrivit om faktiska förhållanden, så det finns inte mer att komma mer från Turkiets sida. Det är hopplösa försök mot att få honom utlämnad, säger Mikael Söderberg.

Krav för Natomedlemskap

Annons

Bülent Kenes ärende har varit ett återkommande ämne när det gäller Turkiets eventuella godkännande av ett svenskt Natomedlemskap.

Under statsminister Ulf Kristerssons (M) besök i Ankara i november påtalade Erdogan – på frågan om vilka krav Turkiet har på Sveriges Natoansökan -- att det var av av största vikt att Bülent Kenes, som presidenten kallade "terrorist", utlämnas.

När det handlar om utlämningsärenden fattar regeringen formellt det avgörande beslutet, men om HD anser att det finns hinder mot utlämning måste regeringen enligt lagen om utlämningar säga nej.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons