Annons
Nyheter

Hätsk utländsk desinformation om Sverige ökar

Efter den senaste koranbränningen har en stor och aggressiv utländsk desinformationskampanj mot Sverige blossat upp, främst på sociala medier. Bland annat om att staten och polisen stödjer händelserna.
Samhälle • Publicerad 1 juli 2023
Demonstration mot LVU och socialtjänsten i februari 2022. Arkivbild.
Demonstration mot LVU och socialtjänsten i februari 2022. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den kampanj som startat nu har sin utgångspunkt i koranbränningen utanför Stockholms moské vid Medborgarplatsen på Södermalm under onsdagen.

Enligt desinformationen som sprids stöds händelsen av svenska staten och polisen. Ett annat påstående är att det bara är Koranen bland de heliga skrifterna som får brännas.

Annons

– Det är effektiva berättelser som delas mycket för att människor upprörs. Det är tydliga offer och förövare i den: den svenska staten mot Koranen som betyder så oerhört mycket för många människor, säger Mikael Östlund, kommunikationschef vid Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF), till TT.

Så misstro

Enligt honom drivs desinformationskampanjen av två faktorer; dels medveten spridning av aktiva aktörer, dels det som brukar kallas för missinformation, alltså information som människor sprider för att man tror att den är sann.

– Det gör vi oss alla säkert skyldiga till ibland. Men vi i Sverige har ju rätt att gå omkring och säga vad vi vill som är osant. Vår yttrandefrihet är ju väldigt långtgående på det sättet, men när det får de här följderna utomlands är det ju olyckligt, säger han.

Syftet med kampanjen nu är, precis som vid den tidigare så kallade LVU-kampanjen, att skapa medvetna falska historier för att skada Sverige, angripa det svenska samhällssystemet och så misstro mellan folk och myndigheter samt mellan samhällsgrupper, berättar Östlund.

"Är extremt"

– Man får komma ihåg att Sverige är extremt i andras ögon. Vi är liberala, har långtgående rättigheter för många människor och har ett grundlagsskydd för det. Det är inte normen i världen och då är vi extrema och man kan klistra på budskap på det.

Desinformationen sprids också av både kända aktörer, som varit aktiva tidigare, men det har dykt upp nya konton och sammantaget är de också fler. På så sätt har spridningen blivit större.

– Följare till konton kommer ju alltid att vara fler än de som driver kampanjerna, men hur många de är som driver och följer i det stora hela är svårt att säga. Det fria ordet kommer alltid att segra, det är min fasta övertygelse, men innan det kan den svenska bilden påverkas och många kan hinna uppröras.

Aggressiva tongångar

Det är heller inte bara mängden desinformation som sticker ut, även tongångarna har blivit mer aggressiva, menar han.

Vad för hotbild som kan riktas mot Sverige i samband med kampanjerna vill Östlund däremot inte gå in på.

– Jag gör inga sådana bedömningar eller gissningar, det är en fråga för Säpo. Men vi kan ju se att det uttalas uppmaningar även om vi inte tittar konkret på det.

Annons

Han tillägger att MPF:s uppdrag handlar om att analysera vilka sårbarheter som finns, som exempelvis en redan existerande oro och en misstro till myndigheter.

Fakta: LVU-kampanjen

I december 2021 publicerade en arabiskspråkig sajt ett 20-tal videoklipp om påstådda övergrepp från svenska socialtjänsten.

2022 fick den upp farten rejält i samband med påskkravallerna och när den plockades upp av utländska aktörer med många följare i sociala medier.

Det blev början på en omfattande desinformationskampanj som enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) är den största som Sverige någonsin utsatts för.

Kampanjen målar ut Sverige som ett fascistiskt land som kidnappar barn till muslimska föräldrar.

Den har både uppmanat till våld och framfört underförstådda hot om terror.

Budskapen sprids i hög grad av personer som bekänner sig till våldsbejakande eller islamistiska rörelser.

Källa: MPF

Fakta: Hotbilden mot Sverige

Säkerhetspolisen ser en ökning av antalet attentatshot i sitt underrättelseflöde.

Bakom utvecklingen ligger de starka reaktionerna på koranbränningen utanför Turkiets ambassad, det försämrade säkerhetsläget generellt samt den internationella LVU-kampanjen mot svensk socialtjänst.

Utvecklingen innebär att Sverige bedöms stå i större fokus än tidigare för våldsbejakande islamism globalt. Situationen beskrivs som problematisk.

Terrorhotnivån ligger fortsatt på en förhöjd nivå, en trea på den femgradiga skalan.

Källa: Säpo

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons