Annons
Nyheter

Hårda strider nära staden Bachmut

Ukraina förstärker sina styrkor i östra Donbass där attacker avvärjs mot bland annat staden Bachmut, uppger ukrainska myndigheter.
Ryssland hävdar att ett samhälle i området "befriats".
Ukraina • Publicerad 9 januari 2023
Rök stiger mot himlen efter strider i Soledar under söndagen.
Rök stiger mot himlen efter strider i Soledar under söndagen.Foto: Roman Chop/AP/TT
Rök stiger från ett område i Bachmuts utkanter. Bilden är tagen i mellandagarna. Arkivbild.
Rök stiger från ett område i Bachmuts utkanter. Bilden är tagen i mellandagarna. Arkivbild.Foto: Libkos/AP/TT

Striderna runt staden Soledar nära Bachmut har fortsatt under måndagen.

– Jag vill tacka alla våra soldater som skyddar Bachmut, och alla kämpar i Soledar som står emot de nya och ännu kraftigare anfallen från inkräktarna. Tack för våra soldaters motståndskraft där i Soledar, det har gett de ukrainska styrkorna mer tid och kraft, sade president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal sent på måndagen.

Annons

– Allt är helt förstört, all mark i Soledar är täckt av inkräktarnas kroppar och är förstörd av explosionerna.

Ett dygn tidigare hade presidenten kallat området för "en av de blodigaste platserna vid frontlinjen".

Det var innan måndagens nya våg av ryska anfall mot Soledar, en ort strax utanför Bachmut där det före kriget bodde 10 000 personer.

"Efter ett misslyckat försök att inta Soledar för att sedan retirera har fienden omgrupperat sina trupper, fyllt på styrkorna efter förluster, ändrat taktik och inlett ett nytt kraftigt anfall", skriver Ukrainas vice försvarsminister Hanna Maliar på Telegram, enligt The Guardian.

Under måndagsmorgonen hade de av Ryssland tillsatta ockupationsrepresentanterna hävdat att samhället Bachmutske "befriats" av Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

"Fienden har än en gång gjort ett desperat försök att storma staden Soledar från olika riktningar och har kastat in de mest professionella enheterna från Wagnergruppen i striden", skrev Ukrainas militär i ett uttalande under tidig måndag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons