Annons
Nyheter

Hård kritik mot Westerbergs arvode - Röda Korset håller rådslag

Debatten om Bengt Westerbergs höga arvode som styrelseordförande i Röda Korset blev för tuff. Nu ska medlemmarna avgöra arvodets storlek.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2010

Röda Korset håller rådslag om arvode

– Avskeda honom, säger finansmannen Roger Akelius som slutat skänka sina miljoner till Röda Korset.

Annons

Hela helgen satt Röda korsets centralstyrelse och begrundade senare tids turbulens kring hjälporganisationen.

Först fläckad av den bedrägeriåtalade förre detta kommunikationschefen Johan af Donner.

Sedan upprördheten över Bengt Westerbergs årsarvode på 822 000 kronor – den högst betalde styrelseordföranden i landets välgörenhetsorganisationer.

Röda Korset har förlorat debattkriget i medierna, tillstår han, och därför anlägger styrelsen nu moteld.

Unik åtgärd

Vapnet är ett rådslag där en kvarts miljon medlemmar får säga sitt om omfattningen av styrelseordförandens uppdrag och arvodets storlek. Det ska ske via cirka 1 200 föreningskretsar.

Åtgärden är unik inom organisationen. Orsaken stavas rubbat förtroende. Klingar det av hos medlemmar, givare och allmänhet är Röda Korset illa ute.

Vid en pressträff på måndagen upprepade Bengt Westerberg att hans arvode som arbetande styrelseordförande – "mer än heltid" – är demokratiskt fastställt av riksstämmor och att den ordningen funnits sedan 1999.

– Om medlemmarna kommer fram till att styrelseordföranden inte ska ha något arvode, då rättar jag mig efter det, säger han till TT – med tillägget att han i sådana fall inte blir arbetande ordförande på heltid.

Fryst arvode

Annons

Rådslaget ska vara avslutat den 8 maj. Till dess kommer hans arvode att frysas på ett konto. Det rådslaget anser rimligt betalas ut retroaktivt från den 1 mars.

En av Bengt Westerbergs fränaste kritiker är den förmögne finansmannen Roger Akelius. Han har tidigare stöttat Röda Korset, men provocerats svårt av arvodesnivån. Därför valde han i stället att skänka 100 miljoner kronor till SOS Barnbyar efter jordskalvet i Haiti.

Rådslaget dömer han ut som absurt.

– Allt handlar bara om att Westerberg ska få behålla sin lön eller sänkt med tio tusen. Det är inte alls så man räddar Röda Korset, som är en väldigt fin organisation, säger Roger Akelius till TT från hemmet på Bahamas.

Han hävdar att insamlingsresultaten blir sämre med Bengt Westerberg som ordförande

– Jag tror att den nytta han gör totalt sett är negativ för Röda Korset.

– Det är bara att avskeda honom, tycker Akelius.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons