Annons
Nyheter

Hård debatt om sjuka när partiledarna slogs om väljarna i sista tv-fajten

Regeringsalternativen drabbade samman om de sjuka i den viktiga slutdebatten i SVT på fredagskvällen.
Nyheter • Publicerad 18 september 2010
På fredagskvällen möttes partiledarna för de sju riksdagspartierna i SVT:s Slutdebatt. På bilden Göran Hägglund, Lars Ohly, Jan Björklund, Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt.
På fredagskvällen möttes partiledarna för de sju riksdagspartierna i SVT:s Slutdebatt. På bilden Göran Hägglund, Lars Ohly, Jan Björklund, Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt.Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Oppositionsledaren Mona Sahlin hävdade att regeringen infört västvärldens tuffaste sjukförsäkring.

De borgerliga försvarade reformen med att den förra s-regeringen lämnat de sjuka i sticket.

Annons

– Ni glömde ju bort dem som var sjukskrivna, nu är ni missnöjda med att vi hjälper dem tillbaka, sade C-ledaren Maud Olofsson.

Kd-ledaren Göran Hägglund pekade på att de som är allvarligt sjuka ska ha rätt till sjukersättning utan tidsgräns.

Det fick S-ledaren Mona Sahlin att tända till och undra om inte Maria fanns, ett fall som tagits upp i tidigare debatter om en kvinna som blivit utförsäkrad. V-ledaren Lars Ohly fyllde på attacken på Hägglund.

– Skyll inte ifrån dig. Ni utförsäkrar människor för det var det ni ville. Ni ville spara pengar i sjukförsäkringen för att kunna sänka skatter för de rika.

Jobben i fokus

Att peka på regeringens skattesänkningar och ställa dem mot mer resurser till vård, skola och omsorg var en tydlig strategi från de rödgröna. Debatten inleddes med jobben. De rödgröna betonade vikten att investera i välfärden, i infrastrukturen och i bostäder. De borgerliga betonade en ansvarsfull ekonomisk politik, att det ska löna sig att arbeta och att det ska bli billigare att anställa.

Statsminister Fredrik Reinfedt (M) fick frågan varför sänkt skatt skapar jobb. Reinfeldt uppgav att sänkt skatt gör det mer lönsamt att arbeta och att gå upp från deltid till heltid.

– Och när man har mer i plånboken då håller man också uppe efterfrågan, sade han.

Omtvistade skattesänkningar

Sahlin hävdade att det enda sättet sänkt skatt kan skapa jobb är om det leder till att lönerna hålls nere och undrade varför man inte vill använda det ekonomiska utrymmet till att investera i fler sköterskor, fler lärare och mindre barngrupper.

Annons

– Ni går ju med på nästan alla våra skattesänkningar. Om de är så orättvisa som ni säger, varför tar ni inte bort dem då, sade Olofsson.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons