Annons
Nyheter

Här är onlinespelen där barn luras på pengar

Allt fler barn och unga luras på pengar i de mest populära onlinespelen, varnar Finansinspektionen, polisen och Internetstiftelsen.
Brott • Publicerad 18 mars 2024
I spel som riktas till barn på onlineplattformen Roblox kan man köpa virtuella föremål för riktiga pengar. Finansinspektionen, polisen och Internetstiftelsen varnar nu för bedragare. Arkivbild.
I spel som riktas till barn på onlineplattformen Roblox kan man köpa virtuella föremål för riktiga pengar. Finansinspektionen, polisen och Internetstiftelsen varnar nu för bedragare. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den som råkar ut för bedragare kan förlora stora belopp från det konto- eller kreditkort som är kopplat till spelen, skriver Fi i ett pressmeddelande med polisen och Internetstiftelsen.

I pressmeddelandet omnämns specifikt Counter Strike och spelplattformen Roblox.

Annons

"Barn lägger alltmer pengar på köp i spel. En del barn vill till och med att veckopengen ska betalas ut direkt i en spelvaluta. Det är en ny verklighet som alla föräldrar behöver ta ställning till och prata med sina barn om", säger Niklas Uppenberg, projektledare för finansiell folkbildning på FI.

Bedrägerierna kan bland annat gå ut på att någon erbjuder barnet obegränsat med digital valuta i Roblox, eller att barnet luras av en falsk annons och får en dyr prenumeration som måste betalas.

Det rör sig ofta om bedrägerier på några hundra kronor, men kan i vissa fall handla om tusentals kronor.

"Bedragarna finns där pengarna finns. I takt med att det blir mer pengar inblandade i populära onlinespel flyttar också bedragarna dit. Det drabbar barn och unga som har stor tillit och därmed blir mycket sårbara, så därför måste vi prata om de här riskerna", säger Lotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägericentrum.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons