Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Lägenhetsinbrott på Hässleholmen i Borås. Explosion i skånska Sösdala.
Publicerad 12 november 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Strax efter klockan 22 på måndagskvällen larmades polis om ett lägenhetsinbrott på Hässleholmen. En dörr ska ha brutits upp.

– I nuläget vet vi inte exakt vad som är borta, men det är saker som är stulna, säger Kristian Boo, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Annons

Ingen person är misstänkt på natten till tisdagen.

Här saknas innehåll

Sverige

Någon form av explosion ska ha skett på en garageuppfart i Sösdala i Hässleholms kommun på natten till tisdagen.

Larmet kom strax före midnatt. Räddningstjänstpersonal skickades till platsen och kunde konstatera att någon form av explosion inträffat, men att det inte brann på platsen. Polis tog över och spärrade av.

– Nationella bomskyddet har kallats dit för att göra en första bedömning. Och tekniker är på väg ner från Jönköping för att göra en teknisk undersökning, säger John Sjöblom, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad, strax efter klockan 02.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen.

– Inga övriga skador och ingen känd hotbild mot dem som bor i huset, säger Sjöblom.

Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person är misstänkt på tisdagsmorgonen.

Vid 06-tiden har avspärrningarna tagits bort och teknikerna avslutat arbetet.

– En bil har lämnat precis innan smällen före midnatt. Om någon har hört och sett något får den gärna höra av sig, säger John Sjöblom.

Tre personer har anhållits misstänkta för grov misshandel vid en campingplats i Umeå, uppger polisen.

Annons

Polisen larmades vid 21-tiden på måndagskvällen och en person fördes till sjukhus.

– Hur allvarligt skadad personen som fördes till sjukhus är kan jag inte svara på. Av den informationen jag har så är det en person som har ringt in och larmat om misshandeln, säger Caesar Saliba vid polisen till Folkbladet. (TT)

Världen

Minst 16 personer har omkommit i samband med att två tåg kolliderat utanför staden Brahmanbaria i östra Bangladesh.

Olyckan inträffade mitt i natten lokal tid då flera av tågens passagerare tros ha sovit.

– När jag kom ut ur tåget såg jag döda kroppar utan huvud, ben och händer, säger Mohammad Moslem, som åkte med ett av tågen, till Reuters reporter.

Det är fortfarande oklart varför de båda tågen hamnade på samma spår.

Lokala myndigheter räknar med att fler döda kommer att hittas.

Tågolyckor är inte ovanliga i Bangladesh, bland annat på grund av den låga järnvägsstandarden. (TT)

Israel har dödat Baha Abu al-Ata, som beskrivs som högt uppsatt inom den väpnade palestinska rörelsen Islamiska jihad. Attacken utlöste raketavlossningar från Islamiska jihads milismän i Gazaremsan och utspel om gruvlig hämnd.

42-årige al-Ata dödades tillsammans med sin fru i en bostad i Gazaremsan, meddelar Israels militär. Beskedet bekräftas av Islamiska jihad och i moskéutrop i staden Gaza.

Annons

Enligt Israel har al-Ata varit ansvarig för mycket av den senaste tidens raketeld och drönarattacker från Gaza mot israeliska mål.

Även den större palestinska rörelsen Hamas, som styr Gazaremsan, talar om hämnd efter Israels attack.

Israels militär uppger att "betydande" raketeld har avfyrats mot Israel. På morgonen ljuder flyglarmen i Tel Aviv och militären väntar sig flera dagars stridande på Gaza. (TT)

Brandläget i östra Australien beskrivs av premiärminister Scott Morrison som "otroligt farligt". Tiotals terrängbränder rasar på olika håll, inklusive nära femmiljonersstaden Sydney.

– I går kväll vid 22-tiden fick vi besked att sonens förskola är stängd i dag. Nu väntar vi på besked om dotterns skola, säger Karl Froh från Hjo, som bott i Sydney i tolv år.

– Jag har aldrig varit med om sådan här katastrofvarning, nödläge utlyst i hela delstaten. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons